El Suprem supedita el toc de queda general a la declaració de l’estat d’alarma

Les CCAA no poden decretar-lo ni limitar reunions socials esgrimint lleis sanitàries

El govern balear
El govern balear

El Tribunal Suprem ha anul·lat el toc de queda i la limitació de les reunions socials a sis persones a les Balears perquè jutja que aquestes mesures són desproporcionades, considerant la situació epidemiològica, i també nega que la Llei de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública de l’any 1986 permeti restringir drets fonamentals de manera generalitzada.

Aquesta decisió resol un recurs de cassació plantejat per la Fiscalia contra la interlocutòria amb què el Tribunal Superior de Justícia de Balears havia autoritzar el toc de queda i les limitacions a les reunions socials aprovades, quan l’estat d’alarma va deixar d’estar vigent, pel govern balear, que presideix Francina Armengol.

D’aquesta manera, el Suprem genera jurisprudència que marca el límit a les mesures que una CCAA pot adoptar sense que s’hagi declarat l’estat d’alarma: poden aplicar restriccions a drets fonamentals, però no fins al punt d’establir un toc de queda general ni restriccions a les reunions socials.

El Suprem també havia avalat que les CCAA, a partir de la legislació sanitària, poden limitar puntualment la llibertat de circulació, però només si la mesura és imprescindible.

A la pràctica, la darrera decisió del Suprem tindrà un impacte poc significatiu sobre la decisió del govern balear, que ja havia anunciat que el confinament nocturn conclou aquest diumenge.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.