Aragonès, primer president d’ERC des de Tarradellas

L'aspirant aconsegueix la investidura a la tercera i podrà formar un govern entre equilibris amb JxCat i la CUP

El president de la Generalitat Pere Aragonès
El president de la Generalitat Pere Aragonès

Pere Aragonès ha estat investit president de la Generalitat aquest divendres amb els 74 vots a favor dels diputats del seu partit, ERC, del seu soci de govern, JxCat, i de la CUP. Els grups parlamentaris del PSC, Vox, En Comú-Podem, Ciutadans i el PP han votat en contra.

Aragonès, de 38 anys i fins ara vicepresident amb funcions de president de la Generalitat, és el primer president d’ERC des de Josep Tarradellas i el tercer d’aquest partit, després de Francesc Macià i Lluís Companys, que accedeix al càrrec a partir d’unes eleccions al Parlament.

El nou president català ha estat investit al tercer intent. El passat mes de març no va superar votacions per ser elegit per majoria absoluta i per majoria simple, ja que no havia lligat un pacte amb JxCat.

Ara, a la tercera oportunitat, s’ha presentat amb el mateix acord que havia tancat amb la CUP i amb un pacte recentment assolit amb Junts. Aquests compromisos l’obligaran a liderar entre equilibris el govern que haurà d’anunciar els pròxims dies, al qual ja ha renunciat a formar-ne part la diputada de JxCat Elsa Artadi, que havia sonat com a futura vicepresidenta i consellera d’Economia.

Tant la CUP com Junts, a més, han manifestat les seves reserves tant sobre la insistència d’ERC a mantenir la taula de diàleg amb el govern d’Espanya com sobre el compliment dels acords per part d’Aragonès.

En el seu primer discurs com a president, Aragonès ha dedicat una menció especial al líder del seu partit i exvicepresident, Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó com a culpable de sedició i malversació pel seu paper en el procés, i a Pere Horta, el primer regidor d’ERC a Pineda de Mar després de la dictadura franquista.

Seguidament, ha citat un fragment del poemari La pell de brau, de Salvador Espriu, i ha conclòs la seva intervenció situant-se “sempre al servei de la ciutadania de Catalunya” i exclamant “Visca Catalunya lliure”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides