Aragonès, primer president d’ERC des de Tarradellas

L'aspirant aconsegueix la investidura a la tercera i podrà formar un govern entre equilibris amb JxCat i la CUP

Pere Aragonès, durant la sesión de investidura definitiva
Pere Aragonès, durant la sesión de investidura definitiva

Pere Aragonès ha estat investit president de la Generalitat aquest divendres amb els 74 vots a favor dels diputats del seu partit, ERC, del seu soci de govern, JxCat, i de la CUP. Els grups parlamentaris del PSC, Vox, En Comú-Podem, Ciutadans i el PP han votat en contra.

Aragonès, de 38 anys i fins ara vicepresident amb funcions de president de la Generalitat, és el primer president d’ERC des de Josep Tarradellas i el tercer d’aquest partit, després de Francesc Macià i Lluís Companys, que accedeix al càrrec a partir d’unes eleccions al Parlament.

El nou president català ha estat investit al tercer intent. El passat mes de març no va superar votacions per ser elegit per majoria absoluta i per majoria simple, ja que no havia lligat un pacte amb JxCat.

Ara, a la tercera oportunitat, s’ha presentat amb el mateix acord que havia tancat amb la CUP i amb un pacte recentment assolit amb Junts. Aquests compromisos l’obligaran a liderar entre equilibris el govern que haurà d’anunciar els pròxims dies, al qual ja ha renunciat a formar-ne part la diputada de JxCat Elsa Artadi, que havia sonat com a futura vicepresidenta i consellera d’Economia.

Tant la CUP com Junts, a més, han manifestat les seves reserves tant sobre la insistència d’ERC a mantenir la taula de diàleg amb el govern d’Espanya com sobre el compliment dels acords per part d’Aragonès.

En el seu primer discurs com a president, Aragonès ha dedicat una menció especial al líder del seu partit i exvicepresident, Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó com a culpable de sedició i malversació pel seu paper en el procés, i a Pere Horta, el primer regidor d’ERC a Pineda de Mar després de la dictadura franquista.

Seguidament, ha citat un fragment del poemari La pell de brau, de Salvador Espriu, i ha conclòs la seva intervenció situant-se “sempre al servei de la ciutadania de Catalunya” i exclamant “Visca Catalunya lliure”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides