Aragonès diu que es presenta candidat “per culminar la independència de Catalunya”

L'aspirant d'ERC a la presidència de la Generalitat anuncia "un nou model econòmic" sense que Junts hagi decidit qui serà el vicepresident i conseller d'Economia

Pere Aragonès
Pere Aragonès

L’aspirant d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat en l’inici de la sessió d’investidura d’aquest dijous que s’hi presenta “per culminar la independència de Catalunya”, que el Parlament és la seu de “la sobirania de la nació catalana” i que “l’únic límit que ens hem de fixar és el de la voluntat popular de la ciutadania de Catalunya”.

Aragonès ha assegurat que aplicarà “canvis de fons i de forma” i que “no seran adjectius buits” els que ha emprat en el seu plantejament d’una Generalitat amb “una nova manera de governar”, que ha avançat que serà “àgil”, “imaginativa”, “transformadora”, “disruptiva”, “creativa” i “inconformista”, que defugirà “d’una gestió grisa”, i centrada en quatre eixos, que ell ha anomenat “banderes”: “social”, “feminista”, “verda” i “democràtica”.

Amb aquest darrer punt s’ha referit a un dels compromisos que ha reiterat, el de “fer inevitable l’amnistia i l’autodeterminació”. Sobre això, ha confessat que és una “obsessió” per a ell “superar el conflicte amb l’Estat”, al qual ha dit que vol abocar a “acceptar un referèndum” com el d’Escòcia.

El candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat també ha anunciat “un nou model econòmic”, basat en una transformació del sistema per “generar benestar i prosperitat”, per bé que la persona que sonava com a vicepresidenta i consellera d’Economia, la diputada Elsa Artadi, ha rebutjat el càrrec, i JxCat no ha decidit qui l’assumirà.

Així mateix, s’ha referit a “un nou contracte social” fonamentat en els drets a l’habitatge i l’accés a l’energia i la connectivitat, i ha marcat com a prioritat fer “més fàcil, amable i feliç” la vida dels ciutadans.

Aragonès, fins ara vicepresident amb funcions de president i ja amb els números a favor per ser investit aquest divendres gràcies a Junts i la CUP, ha considerat que compta amb el suport parlamentari “d’una majoria progressista” i ha avançat que impulsarà una intensa activitat legislativa.

A més, ha allargat la mà als comuns per a futures enteses i ha afegit que aspira a un consens més ampli que el de la investidura “a partir de la bona experiència dels pactes nacionals”, entre els quals ha citat a un futur “pacte nacional” per la llengua catalana. “Quan hem trobat el punt d’acord, esdevenim imparables”, ha afegit posteriorment abans d’indicar que l’experiència els avala en aquest sentit.

Aragonès ha afirmat que “Catalunya necessita una sacsejada” i que ell vol “obrir una nova etapa”, la d’una “nova Generalitat republicana”, en la qual governarà “per a la Catalunya sencera”. De fet, s’ha compromès a “oferir a la mal anomenada perifèria l’espai central que li correspon al país”.

Tots aquells que rebutgen la República catalana han de saber que la República catalana no els rebutja a ells”, ha proclamat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides