Gemma Ubasart, candidata amb més opcions per substituir Rafael Ribó com a Síndic de Greuges

L’actual titular del càrrec, que s’ha arrenglerat sistemàticament amb els governs independentistes, hauria d'haver estat substituït fa més de dos anys però el Parlament ha desatès fins ara les demandes de l’oposició de canviar-lo

Rafael Ribó fa més de dos anys que hauria d’haver deixat de ser Síndic de Greuges de Catalunya. Va ser escollit el 17 de juny de 2004 i confirmat en el càrrec el gener de 2010. La llei actual que regula el Síndic assenyala que el seu mandat és de nou anys i sense possibilitat de renovació. Per tant, des de gener de 2019, Ribó, que el 10 de maig complirà 76 anys, està en funcions. Unes funcions que ha exercit a favor dels interessos de la majoria independentista dels darrers anys. L’oposició ha insistit en la necessitat de substituir-lo però ha continuat al càrrec malgrat les crítiques que ha rebut de partidisme i, també, de rebre compensacions personals pel seu servilisme envers el poder polític, com viatges pagats a veure partits de futbol del Barça de la Lliga de Campions convidat per Jordi Soler, un empresari imputat en el procés obert pel finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya, conegut com del 3%.

La candidata més ben situada per ocupar la plaça que s’espera que aviat deixi vacant Ribó, segons ha transcendit de les negociacions entre els partits polítics dels darrers dies, és Gemma Ubasart. Ubasart és doctora en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment és professora i vicedegana de la Facultat de Dret de la Universitat de Girona. Va ser secretària general de Podem a Catalunya durant un mandat molt breu, entre els mesos de febrer i octubre de 2015. Té una presència notable als mitjans de comunicació. Escriu a El Periódico de Catalunya i eldiario.es i és tertuliana habitual a TV3, RTVE i la SER.

Un altre nom que ha sonat com a nova Síndica de Greuges és el d’Anna Simó. Simó és filòloga i la seva trajectòria política està lligada estretament a Esquerra Republicana de Catalunya. En representació d’aquest partit ha estat regidora de l’ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, consellera de Benestar Social i secretària primera i vicepresidenta primera del Parlament de Catalunya. El 20 de setembre de l’any passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar Anna Simó i la resta de membres de la Mesa del Parlament a 20 mesos d’inhabilitació especial per ocupar càrrecs públics, la qual cosa complica la seva candidatura, ja que no es podria fer efectiva fins el juny del 2022. I fins i tot el propi Ribó ha demanat que el rellevin aviat.

Tot apunta, doncs, que Ubasart té molts números per ocupar el despatx del Síndic de Greuges a l’avinguda Lluís Companys de Barcelona. Seria la quarta persona que ostenta el càrrec i la primera dona. Abans de Rafael Ribó, els Síndics de Greuges de Catalunya van ser Frederic Rahola (entre els anys 1984 i 1992) i Anton Cañellas (entre el 1993 i el 2004). El nou Síndic i Síndica necessita les tres cinquenes parts dels vots dels diputats del Parlament.; és a dir, un mínim de 81. Per assolir aquest nombre de vots cal que els tres grups majoritaris de la cambra –PSC, ERC i JxCat- es posin d’acord en el nom del candidat o candidata. Sembla que serà més fàcil pactar aquest nom que els que han de substituir altres càrrecs també caducats a l’administració de la Generalitat (uns 140), com per exemple els consellers de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i els directors de TV3 i Catalunya Ràdio.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.