Una proposta amb cinc eixos per reactivar la negociació d’ERC i Junts

El document d'ERC vol pactar l'estratègia 'indepe', l'estructura del govern, el paper del Parlament i la coordinació

Pere Aragonès i Laura Borràs

Aquesta setmana podrien intensificar-se les reunions entre ERC i Junts per negociar un pacte de legislatura. Divendres es van reunir després de nou dies i es va quedar de reprendre els contactes aquest dilluns. Pere Aragonès ha apressat els de Junts, diversos cops, a tancar aviat un acord per poder tenir ja pressupostos i engegar la taula de diàleg amb Madrid. Però ja fa més de dos mesos de les eleccions i les negociacions avancen molt lentament. Les dues parts s’intercanvien retrets per la lentitud.

Aquests dies, Esquerra explica als militants de les assemblees territorials els eixos de la seva proposta, un document base del pacte que s’estructura en cinc eixos, segons indica TV3.

El primer, sobre l’estratègia independentista per, diu, materialitzar la república i que inclou un espai de direcció a cinc – els tres partits independentistes, ERC, Junts i la CUP, i les entitats Òmnium i Assemblea – i també la reformulació del Consell per la República.

Un altre punt del document que proposa Esquerra aborda l’enfocament de la legislatura al Parlament amb la defensa de la sobirania de la cambra catalana. Se subratlla la defensa del 52% dels vots independentistes, dels drets dels diputats davant possibles embats judicials i el pacte antifeixista.

El tercer apartat són les prioritats programàtiques per donar resposta a les crisis sanitària, social i econòmica i a les necessitats immediates, diu el document, de la ciutadania. El bloc està dividit en diversos àmbits temàtics i se’n detallen les polítiques concretes.

Finalment, l’últim punt del pacte se centra en els principis bàsics que ha de regir l’acord com, per exemple, la corresponsabilitat de l’acció de govern. I aquí s’inclou una proposta amb els mecanismes de coordinació i seguiment del pacte. Una sèrie de comissions, de govern, parlamentàries i sectorials, per fer el control del compliment dels acords que s’acabin firmant. Negociacions a dos, Esquerra i Junts, i caldrà esperar què hi diu la CUP, que ja va tancar un acord amb els republicans.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.