La guerra fratricida dins el món independentista ensorra ‘El matí de Catalunya Ràdio’

Els oients que subscriuen la deriva de JxCat s’allunyen del programa matinal que dirigeix Laura Rosel malgrat la incorporació de col·laboradors partidaris de l’unilateralisme com Peyu, Jair Domínguez o Albert Pla

La guerra fratricida al si de l’independentisme entre els partidaris de JxCat i ERC ha passat factura al programa El matí de Catalunya Ràdio, que dirigeix i presenta Laura Rosel. La decisió de Mònica Terribas d’abandonar el matinal de l’emissora pública malgrat que tenia pendent encara un any de contracte ha estat interpretat pels partidaris de l’unilateralisme i del tarannà de Carles Puigdemont com un triomf del director de l’emissora, Saül Gordillo, vinculat amb ERC. Els esforços de Rosel per donar una imatge de radicalisme independentista no han estat suficients per retenir uns oients unilateralistes que s’han passat a RAC1 i s’han sumat als seguidors del matinal que hi dirigeix i presenta Jordi Basté.

L’última onada de l’Enquesta General de Mitjans (EGM) ha estat contundent. El matí de Catalunya Ràdio té 404.000 oients. Fa un any, quan estava a càrrec de Mònica Terribas, en tenia 504.000. N’ha perdut cent mil; és a dir, un de cada cinc. L’anterior estudi de l’EGM, corresponent al darrer trimestre de 2020 -el primer sota la direcció de Laura Rosel-  va comptabilitzar 476.000 oients. En tres mesos, 70.000 oients l’han abandonat.

Rosel ha intentat seguir el model de Mònica Terribas, que no ocultava gens les seves simpaties amb l’independentisme intransigent. Però no ha estat suficient per convèncer una audiència que la veu com una servidora dels interessos del partit d’Oriol Junqueras i Pere Aragonès. Ha fitxat col·laboradors caracteritzats pel seu anti-espanyolisme radical. Cada dia els humoristes Peyu i Jair Domínguez tenen un espai i Albert Pla disposa d’una secció quinzenal per despotricar contra els Borbons. Domínguez ha proposat donar cops de puny a la gente de Vox, ha aplaudit que es cremin contenidors i sempre és a punt per cridar “puta Espanya”. Però l’audiència puigdemontista no matina per escoltar-lo a Catalunya Ràdio.

Davant l’evidència de la davallada de seguidors, Laura Rosel es va esplaiar aquest dimecres 14 d’abril amb una editorial en què va establir paral·lelismes entre la proclamació de la República ara fa 90 anys i la situació política actual. Per ella, “és adient forçar un efecte mirall entre el 1931 i el 2021”. Va recordar que Alfons XIII, “l’avi de Joan Carles I”, va haver de fugir aleshores i que tant ara com fa 90 anys “Catalunya està en crisi amb l’Estat, la Monarquia està en crisi amb ella mateixa i l’extrema dreta està en auge”. Una adscripció a la ideologia defensada per JxCat que difícilment, però, li permetrà la recuperació d’uns oients que han desfilat cap a El món a RAC1.

No ajuda a Rosel i el seu equip en la pugna matinal contra el programa de Jordi Basté que TV3 doni canxa a aquest periodista a la seva programació. TV3 es fa un fart d’inserir falques de publicitat del programa Nexes, del qual se n’encarreguen Basté i Mònica Terribas les nits de dimecres. L’audiència d’aquest programa, que costa 1,4 milions d’euros, és molt baixa però posar una catifa vermella a la televisió pública a qui disputa l’audiència matinal a l’emissora pública de ràdio costa d’entendre. I Mònica Terribas contempla satisfeta, des del seu nou seient a la junta d’Òmnium Cultural, l’ensorrament de la seva substituta.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides