Miquel Iceta: “Que la CUP aparegui com més a moderada que JxCat és una anomalia”

El ministre i líder del PSC afirma que els indults "no tenen calendari ni estan supeditats a res"

Miquel Iceta s’ha convertit en el polític de moda a Catalunya.
Miquel Iceta

El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, qüestiona el paper que pugui jugar la CUP en el nou govern de la Generalitat de Catalunya. El també primer secretari del PSC ha afirmat, en una entrevista a La Vanguardia, “que la CUP sigui rellevant per als suports del futur Govern (català), i que aparegui com a més moderada que Junts, és una anomalia”. Iceta declara que “recordo aquell espot del mambo, en el qual empenyien una furgoneta, la tiraven per un barranc i el celebraven”. Pel dirigent socialista es fa “difícil veure que un partit amb aquesta psicologia pugui ser un factor d’estabilitat”, i que “un partit que ve del camp nacionalista conservador li hagi superat en aquesta vis rupturista és impensable, però és el que tenim enfront de nosaltres”.

Miquel Iceta lamenta que a Catalunya, després dels resultats electorals del 14-F, “viurem una prolongació gairebé agònica de l’anterior legislatura, si les coses discorren pels camins que s’apunten”. Per a Iceta “hi havia un Govern (català) dividit, amb relacions molt enverinades entre els socis, que va portar a la precipitació de les eleccions”, afegint que “ara es pretén formar un Govern (català) de les mateixes confeccions”. Iceta considera que “no hi haurà el canvi que molts volen i la societat catalana agrairia. M’encantaria equivocar-me i poder ser optimista, però això no pinta bé”.

Sobre si els indults als líders independentistes que compleixen penes de presó pel judici de l’1-O estan en el cronograma del govern central, el ministre Iceta ha assegurat que “no estan en un cronograma, estan en fase de tramitació, a l’espera dels informes preceptius. Quan estiguin disponibles, el ministre de Justícia farà una proposta al Consell de Ministres. Això no té calendari ni està supeditat a res”. En aquest context, a la pregunta de si Carles Puigdemont tornarà algun dia a Catalunya, Iceta ha afirmat que “no ho sé, però crec que no podrà fer-ho si no està disposat a comparèixer davant la justícia”.

Per al també líder del PSC “a Catalunya cal buscar un acord el més ampli possible per a superar una dècada perduda”, afegint que “des del Govern (central) tenim la millor de les disposicions per a ajudar en aquest camí”. Iceta concreta que “però així com l’independentisme tendeix sempre a projectar tot com un enfrontament entre Catalunya i la resta d’Espanya, en aquests moments la prioritat hauria de ser trobar un acord a Catalunya, entre els catalans”, assegurant que “això podria realment suposar un canvi de rasant”. Iceta assegura que “el Govern (central) manté una aposta pel diàleg, la societat catalana necessita molts punts de retrobament, cal restaurar els ponts entre Catalunya i la resta d’Espanya. Intentarem que així sigui, però això no depèn només d’una part”.

Sobre si hi ha o no pressa per a reunir la taula de diàleg entre el govern central i el de la Generalitat, Iceta assegura que “la taula pot i ha de poder-se reunir des del moment en què hi hagi Govern (català) , i aquest vulgui”. Iceta afirma que “cal recordar que el president Torra va decidir, en un moment determinat, que l’estratègia havia de ser la confrontació, i en comptes d’afavorir el diàleg va fer tot el contrari”, però que “fa molt poc, ERC va plantejar en el Congrés una moció amb el compromís de reunir la taula de diàleg quan hi hagués Govern (català), i el PSOE i Unides Podemos votem a favor”. El ministre conclou que “no veiem solució fora del diàleg, no veiem un altre camí. Pot ser llarg i complex, però estem disposats a treballar-ho”.

(Visited 119 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari