L’ajuntament de Girona va privatitzar de forma il•legal l’emissora de ràdio del consistori

El Tribunal Contenciós Administratiu dona la raó a la patronal del sector radiofònic ACR que ja va denunciar aquesta situació quan l’alcalde de la ciutat era Carles Puigdemont

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, als estudis de Girona FM

El Tribunal Contenciós Administratiu número 1 de Girona ha considerat, en una sentència feta pública aquest dilluns 15 de març, que l’ajuntament d’aquesta ciutat va cedir il·legalment a una productora privada la gestió completa de l’emissora municipal. La sentència assenyala que “no es pot obviar que l’adjudicatària no sols s’encarrega de l’elaboració de la programació sinó que també determina el contingut dels programes, selecciona als intervinents i facilita les instal·lacions i els mitjans personals i tècnics necessaris per a prestar el servei. I, per si no fos prou, pot encarregar-se de la gestió de la publicitat i de patrocinis de programes”. “En realitat s’ha cedit la gestió de l’emissora municipal a l’adjudicatària que no es limita a proporcionar un suport accessori sinó que efectua tot el necessari per a la prestació del servei”, dictamina el jutjat.

L’Associació Catalana de Ràdio (ACR), entitat que integra les emissores i cadenes privades que actuen a Catalunya, ja va denunciar aquesta situació el 2016, quan presidia l’ajuntament Carles Puigdemont. En aquell moment es va cedir l’explotació de la ràdio municipal a una productora privada que també feia el 100% de la gestió de la emissora. Puigdemont ho va fer a través de la Xarxa Audiovisual Local (XAL), organisme públic dependent de la Diputació de Barcelona. Arran de la denúncia per part de l’ACR davant l’Ajuntament i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), l’alcaldessa Marta Madrenas va convocar un nou concurs de privatització.

En un comunicat fet públic per l’ACR aquest dijous es recorda que quan el 2018 es va fer el nou concurs per adjudicar l’emissora de Girona, “va tornar a denunciar la situació al CAC i a l’Ajuntament, però davant la falta d’actuació efectiva del CAC, l’Associació es va veure obligada a recórrer als tribunals que finalment li han donat la raó”. L’ACR ha denunciat els darrers anys les privatitzacions de les emissores municipals de Girona, Sant Pol de Mar, Berga, Santa Cristina d’Aro, Castellvell del Camp (que emetia per a tot el Camp de Tarragona), Santa Coloma de Farners i recentment Sant Vicenç de Montalt, Sant Sadurní i Sant Just, entre d’altres. Abans del cas de l’emissora municipal de Girona, els jutjats també van dictaminar contra la privatització de les emissores de Castellvell del Camp i Sant Pol de Mar. Alguns ajuntaments que pretenien privatitzar les seves ràdios municipals han aturat aquests processos arran de les sentències que ho han considerat il·legal.

El departament de Presidència ha intentat donar cobertura legal a aquestes privatitzacions de les emissores municipals amb un decret llei que ha quedat frenat per la convocatòria d’eleccions anticipades. El CAC va fer un informe urgent per avalar aquesta decisió del govern que modificaria la Llei General de Comunicació Audiovisual de Catalunya. Va actuar amb tanta pressa que ni tan sols va reclamar el preceptiu informe del Gabinet Jurídic de la Generalitat. Caldrà veure si qui sigui el nou responsable del departament de Presidència reprèn aquesta privatització de les ràdios municipals.

L’ACR va afirmar, en un altre comunicat, que aquestes privatitzacions es fan “per interessos polítics o empresarials que no tenen res a veure amb els objectius de la comunicació local”. Darrere de bona part d’aquestes privatitzacions hi ha Digital Hits Audiovisual, una empresa dirigida per David Mir, que també és director de Banyoles TV. Aquesta societat, que es presenta com l’Estació Remember Nacional de Catalunya, gestiona ja Girona FM, Ràdio Tremp, Ràdio Sarrià, El3de8Ràdio, Top90FM, Ebre-Tarragona-Costa Daurada FM, Barcelona 89,5FM, Osona-Moianès FM, Girona-Pirineu FM i Terres de Lleida FM. David Mir reenvia sistemàticament els missatges de l’ex-president de la Generalitat Quim Torra i està ben relacionat i interactua a les xarxes socials amb Jaume Clotet, director general de Comunicació de la Generalitat, Antoni Molons, secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, o amb Roc Fernández Badiella, responsable de continguts digitals del govern català. Francesc Pena, que treballa al departament de Comunicació de JxCAT després que els socialistes es fessin amb el control de la Diputació, podria estar darrera de la creació d’aquesta xarxa, ja que afecta un món comunicatiu local que ha conegut bé durant els vuit anys que va ser conseller delegat de la XAL.

(Visited 343 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “L’ajuntament de Girona va privatitzar de forma il•legal l’emissora de ràdio del consistori”

Feu un comentari