Vots perduts

A mesura que es desenvolupava la jornada electoral i es coneixien les dades de participació anava fent-me a la idea que els partits independentistes obtindrien un resultat aclaparador. Als votants independentistes se’ls suposava una convicció indestructible. Que si ja havien assumit l’aposta per la separació d’Espanya que no desaprofitarien cap ocasió per exhibir i confirmar aquesta convicció. Que si havien participat en manifestacions tant multitudinàries com les que hem vist a favor de la independència i que si de debò dos milions de persones havien votat en aquest sentit l’1 d’octubre de 2017, no hi hauria res que s’interposés entre ells i les urnes per certificar-la.

Però no ha estat així. Les opcions polítiques que es defineixen com a independentistes i que posen aquesta reivindicació com a principal objectiu a assolir tant aviat com sigui possible han perdut 626.000 vots entre les eleccions al Parlament del 21 de desembre de 2017 i les d’aquest diumenge. JxCat ha perdut 380.000 vots entre una votació i l’altra. ERC, 332.000. La CUP, 6.000. Hi ha hagut partits que defensaven la independència que han participat ara a les eleccions i que no ho van fer el 2017. El PDeCat que ho va fer incorporat aleshores a JxCat ha obtingut ara 77.000 vots. El Moviment Primàries de Jordi Graupera s’ha acostat als 6.000. El Front Nacional de Catalunya n’ha tret uns 5.000 i el Partit Nacionalista Català de Marta Pascal, 4.500. És a dir, mentre uns perdien 718.000 vots, uns altres en guanyaven 92.000.

On han anat a parar aquests vots? Ben segur que els 92.000 vots dels que han deixat de fer costat a JxCat, ERC i la CUP han sortit, en bona part, dels 718.000 que s’han esfumat de les seves files. Perquè s’han quedat a casa aquestes 626.000 persones que fa tres anys i escaig van fer costat als independentistes?

Aquestes eleccions han trencat algunes idees que es donaven per indiscutibles. Que l’opció per l’independentisme era irreversible n’és una. De tant en tant, la vida i les eleccions et donen sorpreses. El 2017, la sorpresa va ser que la participació en unes eleccions al Parlament de Catalunya va ratllar el 80%. Aquest diumenge, el descens de la participació no ha estat una sorpresa però impacta el fet que hagi estat la més baixa de totes les eleccions autonòmiques catalanes des del 1980. La sorpresa, aquest diumenge, va ser que hi ha centenars de milers de ciutadans que s’han desanimat de la causa independentista. Perquè s’han apartat del camí assenyalat per Carles Puigdemont i Oriol Junqueras és una bona feina sociològica pels experts en la matèria.

Apunto tres idees: La baralla pública permanent entre els dirigents de JxCat i ERC, el sectarisme vergonyós de TV3 i Catalunya Ràdio i el to desagradable dels usuaris hiperventilats a les xarxes socials no han jugat a favor de consolidar la confiança en els dirigents independentistes per part d’aquests 626.000 electors que van guardar l’estelada a casa aquest diumenge.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

2 comentaris a “Vots perduts”

  1. I els 900 mil que van guardar l’estanquera a casa?
    Petita reflexió, els indepes volien aplaçar les eleccions per que pogues votar més gent. El PSC s’hi va oposar. De res

    Respon

Deixa un comentari

Notícies més llegides