La covid dispara el vot per correu, que triplica el registre de les eleccions de 2017

Les al·legacions per no ser a una mesa superen les 21.000 i suplents de col·legis constituïts seran reassignats

La por al contagi del coronavirus ha disparat el vot per correu en les eleccions catalanes del 14-F. Correos revelava hores abans d’acabar el termini que havia rebut un total de 284.706 sol·licituds per exercir el sufragi via postal. La xifra és més de tres vegades superior a la registrada a les eleccions de 2017 -llavors van ser 78.872-. Amb el confinament municipal vigent a Catalunya -a partir de dilluns serà comarcal-, el volum de vots reflecteix la por de molts ciutadans a acostar-se als col·legis electorals, no només per votar sinó per exercir de membres de taula. La Junta Electoral de Barcelona va resoldre ahir que, si cal, els suplents de taules ja constituïdes seran reassignats a altres col·legis.

Més de 21.180 dels 82.251 membres seleccionats per sorteig per ser a les 9.117 taules -és a dir, el 25%- han presentat al·legacions davant les juntes de zona per ser eximits d’aquesta responsabilitat. Aquests òrgans tenen de termini fins dijous que ve per contestar als escrits. Les xifres són provisionals, però de moment s’han comptabilitzat 16.027 al·legacions a Barcelona; 2.490 a Tarragona; 1.386 a Girona i 1.277 a Lleida.

La Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) estableix que les vacants de les taules han de suplir-se amb les primeres persones que acudeixin als col·legis a votar. El problema és que l’operatiu del 14-F distribueix als electors per franges d’edat i aconsella que siguin les persones grans les primeres a votar, per evitar-los riscos. Per tant, si se seguís el criteri bàsic de la llei, acabarien integrant les meses persones especialment vulnerables.

Cada taula té assignats tres titulars i 6 suplents. La fórmula triada, si es dona el cas d’absències del 14-F, és reassignar als suplents de les meses ja constituïdes a col·legis del mateix municipi que segueixin sense completar les seves.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides