El TSJC considera fraudulent el model de gestió de les residències del grup Sumar

La Diputació de Girona controla el 51% del capital i els accionistes minoritaris no tenen cap capacitat de decisió

En plena pandèmia de la covid-19, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat una sonada bufetada a la Diputació de Girona, presidida per JxCat, i a l’Ajuntament d’Esparreguera, que encapçala el socialista Eduard Rivas. La sociovergència ha patit una forta rebregada. La sala cinquena contenciosa administrativa del TSJC ha anul·lat el contracte que va acordar l’any 2017 l’Ajuntament d’Esparreguera, pel qual va cedir la gestió de la residència de la gent gran de Can Comelles, de titularitat municipal, a l’empresa Sumar Serveis Públics d’Acció Social de Catalunya SL, controlada en un 51% per la Diputació de Girona.

Els grups municipals d’ERC i la CUP, representats per l’advocadessa Júlia Pérez, no van veure clara la legalitat d’aquest contracte a dit, van portar el cas als tribunals i ara el TSJC els acaba de donar la raó, amb una sentència contundent. Normalment, la gestió de Can Comelles l’hauria d’assumir de manera directa l’Ajuntament d’Esparreguera. Però l’alcalde Eduard Rivas es va treure de la màniga una fórmula per externalitzar-la, burlant la Llei de Règim Local i la Llei de Contractes Públics. Va comprar 10 accions, de les 3.000 que té el capital social de Sumar SL, i, d’aquesta manera, va justificar que se cedís directament la gestió de Can Comelles a l’empresa que controla majoritàriament la Diputació de Girona, sense passar per cap concurs públic, com seria preceptiu.

El TSJC s’ha adonat d’aquesta “trampa”, que considera un “frau de llei”, i ha procedit a anul·lar el contracte. La sentència, a la qual ha tingut accés EL TRIANGLE, afirma que el consell d’administració de Sumar SL –que està format per 10 membres– només garanteix dos llocs als representants dels socis minoritaris, com és el cas de l’Ajuntament d’Esparreguera. Això fa que el consistori que presideix Eduard Rivas no tingui, en realitat, cap poder de decisió sobre la gestió de la residència municipal, que queda exclusivament en mans de l’empresa de la Diputació de Girona. Tot i que els estatuts de Sumar SL afirmen que és una empresa pública sense ànim de lucre, això tampoc és cert. El conveni signat amb l’Ajuntament d’Esparreguera contempla que cobra un fix per les tasques de gestió que, aquest any 2021, és del 8% de la facturació.

El tribunal també ha detectat aquesta irregularitat, i l’assenyala com un dels arguments jurídics per tombar el conveni signat. Aquesta sentència sobre la residència de Can Comelles té una gran transcendència, ja que desmunta tot el model en el qual es fonamenta la mateixa existència de Sumar SL. La Diputació de Girona en té el control majoritari i els ajuntaments i els consells comarcals amb els quals signa convenis de gestió de serveis passen, a la vegada, a ser socis minoritaris de l’empresa. D’aquesta manera, es justifica l’adjudicació directa, sense passar per concurs. Ara, el TSJC ha desmantellat aquest tinglado juridicopolític.

Les repercussions són immediates: les sis residències que gestiona Sumar SL (Esparreguera, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Hilari Sacalm, Sant Pere de Torelló, Vall de Ribes i Cassà de la Selva) estan en fals. També tots els convenis per la gestió de centres de dia, atenció domiciliària, serveis d’àmbit rural, etc., que manté amb nou consells comarcals i 22 ajuntaments d’arreu de Catalunya. El TSJC conclou que Sumar SL, que presideix Josep Maria Vidal (JxCat), funciona com una empresa privada, en competència directa amb les altres del sector. En aquest sentit, invoca la nombrosa jurisprudència europea existent sobre l’abast del sector públic, en la qual s’assenyalen amb precisió els límits que no pot traspassar per no vulnerar el principi de la lliure competència. I Sumar SL els sobrepassa escandalosament.

(Visited 2.267 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari