Ecologistes en Acció denuncia la deixadesa de la Generalitat en la conservació de les zones humides

Considera “escandalosa” aquesta actitud i “una mostra de greu irresponsabilitat cap a uns ecosistemes on hi viuen i es reprodueixen el 40 % de les espècies de plantes i animals del país”

Vista aèria del delta de l'Ebre i la Punta del Falgar

Ecologistes en Acció ha denunciat “la deixadesa de la Generalitat durant els darrers 30 anys” en la protecció i conservació de les zones humides que hi ha a Catalunya. Aquesta associació lamenta que “l’única actuació duta a terme per la Generalitat al llarg de les darreres dècades ha estat la creació de l’Inventari de Zones Humides, una figura sense valor legal que només conté un llistat i una cartografia, però no un règim de protecció específic ni mesures de gestió i conservació”. La denúncia s’ha fet pública coincidint amb la commemoració, aquest dimarts 2 de febrer, del Dia Mundial de les Zones Humides.

Aquesta deixadesa, segons Ecologistes en Acció “resulta escandalosa i una mostra de greu irresponsabilitat cap a uns ecosistemes on hi viuen i es reprodueixen el 40 % de les espècies de plantes i animals del país, es depura l’aigua dolça, ajuden a protegir-nos front al canvi global i proporcionen aliments i són font de futures medecines, per esmentar només algun dels serveis ecosistèmics que ofereixen”. A més, recorda que “els deltes de l’Ebre, del Llobregat, de la Tordera o desembocadures com les del Ter, el Fluvià o la Muga són alguns dels aiguamolls més valuosos i coneguts, amb greus problemes de conservació a causa de l’urbanisme, la contaminació de l’aigua, la sobreexplotació dels recursos o la presència d’espècies exòtiques invasores, vinculades al canvi climàtic”.

L’informe Estat de la Natura a Catalunya, publicat recentment pel departament de Territori i Sostenibilitat, reconeix la situació molt greu de les escasses zones humides que té el país: el 38 % es troben en estat químic, ecològic o hidromorfològic dolent, el 57 % s’han vist afectades per la pèrdua o alteració dels hàbitats riberencs, el 60 % no compleixen els estàndards de qualitat fixats per la Directiva Marc d’Aigües i el 73 % es veuen afectats per la presència d’espècies exòtiques invasores. Així mateix, el 77 % de les espècies d’aigües continentals es troben en estat de conservació desfavorable, xifra que arriba al 92 % dels peixos autòctons”.

Davant aquesta situació, Ecologistes en Acció ha reclamat “un compromís ferm del pròxim govern de la Generalitat amb la conservació d’aquests hàbitats tan importants i vulnerables” i que s’aprovi de forma urgent “un Pla de Conservació de les Zones Humides de Catalunya, per a cadascuna de les conques hidrogràfiques del país, i que es doti de mitjans humans i econòmics la gestió i la protecció d’aquests espais”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides