Mercadona elimina totes les bosses de plàstic d’un sol ús

Treballadors de Mercadona amb les noves bosses compostables

Mercadona, fidel al seu compromís “Sí a seguir cuidant el Planeta”, compleix la primera fita de l’Estratègia 6.25, que ha portat a terme al llarg del 2020, i elimina les bosses de plàstic d’un sol ús de totes les seccions de les botigues físiques, del servei a domicili i de l’online.

Ara, la cadena ofereix als Caps (clients) bosses compostables, fabricades a partir de fècula de patata, que s’han de llençar al contenidor de matèria orgànica, com indica el pictograma que s’ha inclòs a les bosses amb la intenció de facilitar als clients la separació i el reciclatge dels residus. Aquest símbol també s’ha incorporat a la resta de bosses de la línia de caixes, on Mercadona disposa des de fa temps de tres opcions reutilitzables i sostenibles.

A més, la companyia ha disposat papereres diferenciades a totes les seccions, perquè els clients puguin dipositar els residus de manera separada i contribuir, així, a l’economia circular. El compliment d’aquesta primera acció de l’Estratègia 6.25 suposa una reducció de 3.200 tones de plàstic a l’any.

L’Estratègia 6.25, que té el triple objectiu per al 2025 de reduir un 25 % el plàstic, fer tots els envasos reciclables i reciclar tots els residus plàstics generats a les instal·lacions, s’està duent a terme a través d’un total de sis accions que comporten modificacions en diferents processos de la companyia, des del redisseny dels envasos del futur en coordinació amb els proveïdors fins a l’adaptació de les botigues i la logística, la gestió de residus, etc. En total, té previst invertir més de 140 milions d’euros els quatre anys vinents per dur a terme totes les fites que componen aquesta estratègia.

 

Equip de treball transversal 

Mercadona va començar a treballar en aquesta estratègia el 2019, implicant tota la plantilla  en el repte de “Seguir Cuidant el Planeta” i fent més sostenibles diferents processos de la cadena de muntatge.

L’empresa té un equip de treball que coordina totes les àrees d’actuació de l’Estratègia 6.25. Aquest equip està format per treballadors i treballadores dels diferents processos de la companyia, com Botigues, Prescripció, Informàtica, Compres, Logística, Financer, Recursos Humans, Relacions Externes i Obres.

En els darrers quatre mesos, Mercadona ha adaptat 72 botigues a Espanya i Portugal al model Botiga 6.25, que s’anirà estenent a tota la cadena durant el 2021. A Catalunya, avui ja hi ha vuit supermercats transformats en Botigues 6.25. Aquests centres, en què ja es poden observar avenços de l’estratègia, tenen com a objectiu escoltar l’opinió de clients i treballadors respecte de totes les accions que l’empresa està desenvolupant. Durant aquest temps, s’han rebut més de 5.000 opinions i suggeriments, tant de clients com de la plantilla, que estan contribuint a millorar l’aplicació de les diferents accions definides per a reduir el plàstic i impulsar l’economia circular. 

La companyia anirà facilitant informació sobre l’Estratègia 6.25 a la secció “Cuidem el Planeta” del seu web corporatiu, en què “El Cap” també trobarà contingut sobre reciclatge, sostenibilitat i el compromís mediambiental de Mercadona.

 

Una política d’acció social sostenible 

Dins el compromís de compartir amb la societat part de tot el que en rep, Mercadona desenvolupa el Pla de Responsabilitat Social, que atén el component social i ètic a través de diferents línies d’actuació sostenibles que reforcen l’aposta pel creixement compartit. En el marc d’aquesta política, Mercadona col·labora amb més de 290 menjadors socials, 60 bancs d’aliments i altres entitats socials de tot Espanya i Portugal, als quals fa donacions diàriament, i participa en les campanyes de recollida d’aliments que aquestes entitats organitzen.

De fet, el 2020 la companyia ha donat a totes aquestes entitats i organitzacions un total de 17.000 tones d’aliments, de les quals més de 3.000 a Catalunya. Aquestes quantitats s’han anat incrementant des que la companyia va prendre la decisió de reforçar els processos de donació de productes de primera necessitat a les entitats socials i organitzacions benèfiques amb què col·labora habitualment.  Mercadona també col·labora estretament amb 32 fundacions i centres ocupacionals en la decoració de les seves botigues amb murals de trencadís, que elaboren més de 1.000 persones amb diferents graus de discapacitat.

Una altra línia estratègica del Pla de Responsabilitat Social és la sostenibilitat mediambiental. Per a això, Mercadona disposa d’un Sistema de Gestió Ambiental propi, que es basa en els principis de l’Economia Circular i està enfocat a l’optimització logística, l’eficiència energètica, la gestió de residus, la producció sostenible i la reducció del plàstic. En aquest sentit, destaca que Mercadona, juntament amb els seus proveïdors, treballa en l’Estratègia 6.25 per aconseguir el 2025 un triple objectiu: reduir un 25 % de plàstic, que tots els envasos d’aquest material siguin reciclables i reciclar tot el residu plàstic. A més, treballa en el Projecte de Distribució Urbana Sostenible i en la millora de la qualitat de l’aire a les ciutats mitjançant camions i furgonetes propulsats per tecnologies més netes i eficients.

Pensant en la mobilitat sostenible de “El Cap” (client), l’empresa disposa ja de 1.350 places d’aparcament amb punts de recàrrega per a vehicles elèctrics ubicades als pàrquings de 501 botigues. Mercadona va començar a instal·lar punts de recàrrega per a vehicles elèctrics el 2017, amb la implantació del Nou Model de Botiga Eficient, i preveu seguir augmentant aquesta xifra al llarg del 2021.

Des de l’any 2011, és sòcia del Pacte Mundial de les Nacions Unides per la defensa dels valors fonamentals en matèria de drets humans, normes laborals, medi ambient i lluita contra la corrupció.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.