Supervivent Biden

L’assalt al Capitoli i el posterior nomenament de Joe Biden com a president dels Estats Units, m’han coincidit amb la visió de la sèrie Designated Survivor, on es narra la història de Tom Kirkman, un secretari d’Habitatge i Desenvolupament Urbà que es converteix en president després d’un atac terrorista durant l’Estat de la Unió que mata el president, el vicepresident, i cada individu per davant d’ell en la línia de successió. El successor designat o supervivent designat és una figura real als Estats Units en què un membre del Gabinet és amagat en un lloc segur quan el president i els altres principals líders del país es reuneixen; es vol així assegurar la continuïtat del govern en cas de catàstrofe. En la sèrie, Kirkman es converteix en president després d’un atemptat. En la realitat, cap supervivent designat ha hagut d’agafar el comandament.

Biden em recorda a Kirkman. Ja sé que res o poc tenen a veure. Biden ha guanyat les eleccions i al llarg de la seva vida ha amassat infinitat d’experiència que segurament el fan mereixedor del càrrec que des de dimecres ocupa. Kirkman, per contra, era un mer secretari d’Habitatge i Desenvolupament Urbà, sense excessiva experiència política, que va assolir la presidència de manera accidental, sense passar inicialment per unes eleccions. Això no obstant, Biden em recorda a Kirkman. Amb 78 anys i després del nefast Donald Trump, Biden és el més semblant a un supervivent. A les acaballes de la seva carrera política, quan quasi havia renunciat al somni presidencial, els planetes s’alineen i Biden és vist com la solució més pragmàtica per resoldre l’embolic en què Trump ha posat el país. Biden és el més republicà dels demòcrates i la seva centralitat el fa ideal per recosir un país estripat per Trump. Una feina que no s’intueix fàcil.

Els demòcrates podrien haver buscat algú amb més futur que passat, energia i empatia per vèncer Trump i liderar la reconstrucció, però la urgència i magnitud de la tragèdia van espantar els experiments. Es tractava de designar un supervivent per la titànica feina de desbrossar el país després d’un dels episodis més desgraciats de la història nord-americana. Després, hi haurà temps per buscar un nou Barack Obama, algú que projecti il·lusió, recuperi lideratge i permeti avançar en els reptes de futur. La flamant nova vicepresidenta dels Estats Units, la primera en la seva història, Kamala Harris, reuneix els requisits i podria ser la gran aposta Demòcrata per treure la primera potència mundial de l’anomalia que representa que cap dona l’hagi presidit, encara. Mentrestant, els republicans ferien bé d’aprofitar la pausa per exorcitzar els seus dimonis.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides