Les loteries de la Generalitat del 2021 hauran de ser “menys identitàries i patriòtiques”

L’EAJA , que depèn del vicepresident Pere Aragonès, aposta per unes campanyes de publicitat que eixamplin la base dels jugadors i que incloguin prescriptors catalanoparlants i castellanoparlants

Promoció del sorteig de La Grossa d'aquest Cap d'Any

L’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat (EAJA) vol que el missatge de les loteries que comercialitzi el 2021 tinguin un aire menys identitari i s’allunyi dels imaginaris patriòtics que s’han associat habitualment a aquests sortejos. Així ho recull el Plec de Prestacions Tècniques per a la contractació de serveis integrals de publicitat que va fer públic l’EAJA el passat dia 23 de desembre. Aquests serveis, que inclouen definir l’estratègia de les campanyes i realitzar-ne la creativitat, la producció, accions especials de publicitat i comunicació i l’assessorament permanent de l’EAJA, s’adjudicaran el febrer, coincidint amb les eleccions previstes pel dia 14 d’aquest mes, per un valor de 897.999,08 euros.

Un dels objectius que han de complir les campanyes de promoció de les loteries de la Generalitat, segons el plec de clàusules exigit per l’EAJA, és “aprofundir el vincle amb la cultura popular catalana i ampliar-lo cap a una catalanitat més transversal i menys identitària”. En referència a La Grossa, aquest plec assenyala que “tal com és el personatge (quotidià, natural, proper, familiar, murri…) així ha de ser la catalanitat que se’n desprengui. Més moderna i lluny d’imaginaris patriòtics o simbòlics”. Aquest allunyament dels imaginaris patriòtics i simbòlics i de l’identitarisme són els que defensa ERC, el partit del vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, de qui depèn l’EAJA i que és el candidat d’aquest partit a la presidència de la Generalitat en les properes eleccions al Parlament.

La loteria que més diners aporta a les arques públiques catalanes és La Grossa. “La Grossa ha de ser el referent de la loteria a Catalunya, apostant per una manera de ser i fer pròpia, i amb un posicionament clar que ens diferenciï de la competència”, es llegeix en les clàusules de la convocatòria en el llenguatge nacionalista tradicional. També es destaca la necessitat de promocionar els sortejos de La Grossa de Sant Joan, Sant Jordi i l’11 de setembre: “La Revetlla i la Diada són dues dates molt representatives de Catalunya. Hem d’intentar associar aquestes dates a l’acció de comprar La Grossa, vinculant-ho amb els valors que transmeten cadascuna d’aquestes dates”. Es vol mitigar una realitat que l’EAJA reconeix en les reflexions incloses en el document de convocatòria del concurs: “Els jugadors de La Grossa estan més presents fora de l’àrea metropolitana i tenen un perfil més catalanista”.

El valor que es demana que promoguin les empreses que es vulguin encarregar de les properes campanyes de les loteries catalanes és l’alegria de jugar-hi. “L’alegria compartida (…) és la nostra manera de ser i viure la vida, un somriure, un regal inesperat, ajudar els altres… i sobretot compartir”, explica l’EAJA, que considera que “l’alegria de Loteries de Catalunya és: espontània; terrenal; sincera; senzilla; genuïna; compartida; relaxada; generosa; expansiva; etc. L’alegria de Loteries de Catalunya no és: eufòrica; exagerada; escandalosa; forçada; explosiva; pallassa; etc.”.

“Les campanyes han de transmetre una catalanitat moderna que no exclogui ningú: han de ser compatibles amb la diversitat social i cultural del país”, planteja l’organisme gestor de les loteries, que anuncia, també, que valorarà “l’opció de prescriptors reconeguts (catalanoparlants i castellanoparlants)”. Per ampliar la incidència de les loteries de la Generalitat a la societat civil, l’EAJA posarà en marxa, el 2021, una nova loteria, amb el nom de Dooble, que pretén implicar les associacions ciutadanes de tot tipus en la comercialització dels seus bitllets.

D’altra banda, s’ha incorporat un punt que assenyala que “la publicitat no ha de suggerir que el joc és una alternativa a la feina ni pot treure importància a valors com són el treball o l’esforç personal”. Es vol evitar el tràngol que va passar Pere Aragonès l’estiu passat quan va haver de retirar una campanya de publicitat de La Grossa que es basava en el lema “Et preocupa la distància social? Prova l’ascens social”. No era el millor eslògan per ampliar la base dels jugadors de classe treballadora.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.