Els digitals ‘El Nacional’ i ‘El Món’ acaparen les tertúlies dels programes informatius de TV3

Els portals independentistes han aportat 39 participants a les tertúlies d’'Els matin's, 'Tot es mou' i 'Més 324' mentre que els que no ho són s’han hagut d’acontentar amb vuit representants

Una tertúlia del 'Més 324', de TV3, amb l'editor i director d''El Nacional', José Antich, al costat del presentador, Xavier Graset

Els digitals El Nacional, que edita José Antich, i El Món, editat per Salvador Cot, són els que tenen més presència a les tertúlies i espais de debat als programes informatius de producció pròpia de TV3. EL TRIANGLE ha analitzat la participació de representants dels principals mitjans digitals a Els matins, Tot es mou i Més 324, els tres programes on s’analitza l’actualitat política, i les dades són clares: els anys 2019 i 2020, els mitjans digitals independentistes han tingut una presència cinc vegades superior a la dels que no ho són. Els dos que més cadires de TV3 han acaparat en aquests espais de debat i comentari polític –El Nacional i El Món– n’han ocupat onze i deu, respectivament. Els segueix Nació Digital, dirigit per Miquel Macià, amb set. La Mira i Públic han assegut tres representants en aquestes cadires i Vilaweb i La República, dos. Racócatalà, un.

En el bàndol no independentista, el digital que ha enviat més periodistes i col·laboradors als estudis de Sant Joan Despí és Crónica Global: quatre. Dos periodistes d’Eldiario.es i dos columnistes d’EL TRIANGLE han dit la seva en aquestes tertúlies. El Confidencial i E-notícies ni això. En total, els portals independentistes esmentats han aportat 39 participants a les tertúlies d’Els matins, Tot es mou i Més 324 mentre que els que no ho són s’han hagut d’acontentar amb vuit representants.

El Nacional hi envia el propi editor i director. José Antich va cobrar 3.750 euros per les seves intervencions al Més 324 de Xavier Graset el primer semestre de 2020. L’Espai de Transparència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals encara no ha publicat quant cobrarà el segon semestre però és de suposar que acabarà arrodonint el 5.000 euros a finals d’any. De la plantilla d’El Nacional qui més es prodiga a TV3 i Catalunya Ràdio és Iu Forn. A TV3 participa al Tot es mou i aquest 2020 ha cobrat també uns 5.000 euros per les seves intervencions al programa que presenta Helena García Melero. El Tot es mou és una mina pels col·laboradors d’El Nacional. Els anys 2019 i 2020 ha obert les seves portes a Beatriz Talegón, Jordi Barbeta, Sergi Sol, Joan Josep Queralt, Roger Heredia i, fins i tot, la companya de José Antich, Marta Lasalas, que és la cap de política d’El Nacional.

Hi ha tertulians que col·laboren a diversos mitjans digitals. És el cas de Montserrat Nebrera, que escriu a El Nacional, El Món i Naciódigital i és habitual als debats d’Els matins de Lídia Heredia. Beatriz Talegón escriu a El Nacional i també a La República, dirigida per Joan Puig. L’altra col·laboradora d’aquest darrer portal que també visita TV3 és Pilar Calvo, que aquest 2020 ha cobrat uns 3.000 euros per participar al Tot es mou però que ha hagut de deixar aquesta col·laboració després que l’oposició parlamentària denunciés la incompatibilitat d’aquesta activitat amb la seva candidatura a les primàries per triar els candidats de JxCat a les properes eleccions al Parlament.

L’editor d’El Món, Salvador Cot, és més de ràdio que de televisió i, tot i que anys enrere va participar a les tertúlies d’Els matins, ara només ho fa a les de Catalunya Ràdio. Del seu equip, qui ha trobat un filó al Tot es mou és Albano-Dante Fachín, que ha ingressat 6.250 euros el 2020 per intervenir en aquest programa. Altres col·laboradors i periodistes d’El Món que analitzen l’actualitat als programes informatius de TV3 són Pilar Carracelas, Jordi Cabré, Gemma Aguilera, Mireia Boya o Anna Simó. Jordi Borràs va participar al Tot es mou l’any passat i aquest any té més presència a Catalunya Ràdio. Quico Sallés està en una situació similar, per bé que ell apareix cada setmana a Preguntes Freqüents FAQS, un programa de producció externa, realitzat per Mediapro, que no fa públic els sous dels seus col·laboradors.

Els set periodistes de Nació Digital que són alhora comentaristes als programes analitzats de TV3 són Jaume Barberà, Josep Lluís Carod Rovira, Montserrat Tura, Montserrat Nebrera, Sara González, Francesc-Marc Àlvaro i el subdirector, Ferran Casas. De La Mira trobem Jordi Borràs, un altre cop, al Tot es mou i a Francesc Canosa i Magda Gregori al Més 324 mentre que de Públic, l’edició catalana del Público, de Jaume Roures i Tatxo Benet, hi trobem Ferran Espada, Marina Llansana i Carlos Enrique BayoVilaweb té una minsa presència a TV3. Només hi té dos representants: Pau Vidal, que hi treballa fent d’assessor lingüístic, i Andreu Barnils, que ha cobrat uns 11.000 euros de la CCMA els darrers dos anys, 5.000 dels quals procedents del Tot es mou.

Els quatre tertulians que ha aportat Crónica Global als debats dels programes informatius propis de TV3 són Juan Manuel Manchón, Fernando Carrera, Jordi Mercader i Gonzalo Bernardos i Eldiario.es contribueix a Els matins amb Neus Tomàs i Arturo Puente.

Amb aquestes dades a la mà, s’entén que a la tertúlia del passat divendres 18 de desembre al Més 324 els tres participants fossin partidaris de la independència de Catalunya: David Minoves, Esther Vivas i Joan Maria Clavaguera. El repartiment de cadires no dona més joc.

(Visited 1.345 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Els digitals ‘El Nacional’ i ‘El Món’ acaparen les tertúlies dels programes informatius de TV3”

  1. Bon anàlisi. Ara només us falta fer el mateix de les teles espanyoles, tant públiques com privades. Ja estic ansiós per saber-ne les dades i espero que vosaltres també. Gràcies.

    Respon

Feu un comentari