La sostenibilitat ambiental és clau per superar la crisi social

L’Àrea Metropolitana de Barcelona aportarà 110 milions en 15 línies d’inversió

La fotolinera de Molins de Rei permet la recàrrega bidireccional.

La crisi sanitària i social provocada per la covid-19 ens deixa, a banda del patiment i l’angoixa pel present, unes grans lliçons per encarar el futur immediat. La més important: la necessitat de canviar l’actual model de les ciutats per fer-les més saludables, més sostenibles i més amables. I això passa per accelerar els processos de transició ecològica i energètica que estan fixats pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per les Nacions Unides.

En aquest sentit, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) acaba d’aprovar el Pla de Sostenibilitat Ambiental (PSA) per al període 2020-23, amb una dotació pressupostària de 110 milions d’euros. Aquest pla abasta 15 línies d’inversió, centrades en la promoció de la mobilitat sostenible, la millora dels espais públics i la transició energètica (amb mesures com la implantació intensiva de les energies renovables, l’optimització del cicle de l’aigua, la gestió intel·ligent dels residus urbans…).

El PSA s’emmarca en l’estratègia per fer front a l’emergència climàtica que l’AMB desenvolupa des de fa anys. Però la seva aprovació i activació està vinculada a les urgències que provoca la resposta a la covid-19 i a la possibilitat de superar-la amb la creació de noves oportunitats de llocs de treball.

Els 110 milions d’inversió que preveu el pla es distribuiran entre tots els municipis del territori metropolità, amb l’excepció de la ciutat de Barcelona. Els criteris de repartiment dels fons són en funció del nombre d’habitants de cada municipi, però també del seu nivell socioeconòmic, per tal de reequilibrar les desigualtats de renda familiar existents.

Xarxa de fotolineres

Un dels eixos estratègics del PSA és el foment de la transició energètica, amb la progressiva incorporació de fonts no contaminants al parc d’automoció. Per incentivar i facilitar l’ús dels vehicles elèctrics, l’AMB continuarà desplegant la xarxa de fotolineres (estacions de subministrament alimentades amb energia solar) en l’àmbit metropolità.

Fins ara, n’hi ha set en servei, tres en proves i 12 en fase de licitació. En l’horitzó de vigència del PSA es preveu que la xarxa de fotolineres arribi a les 70, amb una potència conjunta de 5.000 kWp.

Hi ha fotolineres, com la de Molins de Rei, que incorporen la bidireccionalitat. És a dir, els vehicles que es recarreguen amb l’energia provinent dels panells solars lliuren l’electricitat sobrant de la seva bateria a la fotolinera.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

1 comentari a “La sostenibilitat ambiental és clau per superar la crisi social”

  1. Simply desire to say your article is as astonishing. The clarity in your submit is
    simply great and i can assume you’re knowledgeable on this subject.
    Well along with your permission let me to clutch your feed to stay updated with impending post.

    Thanks 1,000,000 and please keep up the rewarding work.

    Respon

Deixa un comentari

Notícies més llegides