Majoria aclaparadora de comentaristes partidaris de la independència al Més 324 de novembre

El programa de Xavier Graset ha comptat amb 36 intervencions de tertulians independentistes front a les 19 dels que estan en contra de la secessió o no s’hi han mostrat a favor públicament

Un repàs del llistat de comentaristes convidats al programa Més 324 durant el mes de novembre dona un resultat indiscutible: domini aclaparador dels que són partidaris de la independència de Catalunya. Aquest mes hi ha hagut 36 intervencions de tertulians independentistes front a les 19 de comentaristes que són contraris a la secessió o que no se n’han mostrat públicament partidaris. La proporció final és que per cada tertulià que no és independentista n’hi ha dos que sí que ho són.

El tertulià independentista que encapçala el podi és el catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona, Joan Queralt, que ha estat convidat quatre vegades al programa que dirigeix i presenta Xavier Graset. El segueixen amb tres invitacions l’escriptora i traductora Bel Olid i l’editor proper a ERC i conseller delegat de la revista Time Out a Espanya, Eduard Voltas. A continuació, han participat en dos programes diferents del Més 324 el director d’El Nacional, José Antich, l’expresident del Parlament, Ernest Benach (ERC), l’exdiputada i exconsellera de la Generalitat, Anna Simó (ERC), el periodista Joan Maria Clavaguera, ex-director de l’Agència Catalana de Notícies, l’escriptor i advocat, Jordi Cabré, la periodista Esther Vivas, la redactora de La Mira i autora del llibre Pere Aragonès, l’independentisme pragmàtic, Magda Gregori, el periodista de Nació Digital, Roger Tugas, el doctor en Història i professor del De­par­ta­ment d’Història Moderna i Contemporània de la UAB, Arnau González i Vilalta i l’advocat i exdirector del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya,  Jordi Palou-Loverdos.

Així mateix, de l’esfera independentista han estat invitats en una ocasió com a tertulians la periodista d’El Punt Avui, Eva Pomares, el periodista de La Mira, Francesc Canosa, l’advocada Maria Vila, l’escriptor, traductor i antropòleg, Adrià Pujol, el director del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i exsecretari nacional de l’ANC, David Minoves, i l’advocat i farmacèutic Antoni Gelonch, que va ocupar diferents càrrecs als governs de Jordi Pujol.

Pel que fa als tertulians no independentistes, han passat en dues ocasions pel plató del Més324 aquest mes de novembre la directora adjunta de La Vanguardia, Lola Garcia; el catedràtic de Filosofia de Dret de la Universitat Pompeu Fabra i exrector d’aquesta universitat, Joan Josep Moreso i la periodista d’El Independiente, Iva Anguera. A més, hi han intervingut una vegada l’historiador i exregidor del PSC a Vic, Josep Burgaya, la politòloga i presidenta de la Lliga Democràtica, Astrid Barrio i la sociòloga Marina Subirats.

El novembre també van participar a les tertúlies del programa la politòloga i professora de Ciència Política a la UB, Sonia Andolz, l’exconsellera i exdirigent del PSC, Montserrat Tura, l’historiador Jordi Amat, el professor de Dret de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Lluís Martí, la professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, Mar Aguilera, la periodista de l’ARA, Núria Orriols, la sindicalista Afra Blanco, l’historiador Xavier Casals, l’experta en relacions institucionals Isabel Llauger i l’escriptora Marta Alòs. Alguns d’aquests tertulians adopten postures sobiranistes però no s’han identificat públicament com a independentistes. Cap d’ells acceptaria que se l’etiquetés com a espanyolista.

Pel que fa a la relació de mitjans de comunicació independentistes i no independentistes, els favorables a la secessió també s’imposen per golejada. Hi ha periodistes de El Punt Avui, l’Ara, La Mira, Nació Digital i El Nacional front a La Vanguardia i El Independiente de l’espectre no independentista. El Nacional hi aporta fins i tot el seu editor: José Antich.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

1 comentari a “Majoria aclaparadora de comentaristes partidaris de la independència al Més 324 de novembre”

Deixa un comentari

Notícies més llegides