Pressió d’Asens al govern perquè faci un gest als presos abans del 14-F

Unidas Podemos retreu al ministre de Justícia que no contempli com un incompliment que la reforma de la sedició no arribi enguany al Congrés

Jaume Asens
Jaume Asens

Jaume Asens, el president del grup d’Unidas Podemos (UP) al Congrés, ha pressionat públicament el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, perquè les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 14 de febrer se celebrin amb “normalitat”, escenari que el dirigent dels comuns supedita al fet que l’executiu de Pedro Sánchez avanci en una de les vies per deixar en llibertat els dirigents del procés presos: l’indult i la reforma del delicte de sedició.

Durant el darrer debat parlamentari sobre els pressupostos, Asens ha retret a Campo que “no és seriós” que no considerés un incompliment de cap compromís si la reforma del Codi Penal, per reformular la sedició, no arriba al Congrés enguany. “No podem esperar més”, ha dit Asens, que proposa que la reforma del Codi Penal es tramiti per via urgent.

Asens, que ha destacat que no es tracta d’un “canvi de cromos”, sinó d’un “compromís de legislatura”, ha defensat que “qualsevol proposta de desbloqueig del conflicte a Catalunya passa per la desjudicialització i abordar ja sense més demora la qüestió”.

La ministra i portaveu del govern espanyol, la socialista María Jesús Montero, ha defensat novament la reforma del delicte de sedició, que considera un “anacronisme”, però no ha establert un termini, els quals depenen, d’entrada, de la voluntat del PSOE de registrar el debat al Congrés.

El CGPJ
La renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) és un altre focus de tensió entre els dos socis del govern espanyol. Asens ha reclamat, durant la mateixa sessió, un via alternativa a la del PP, oberta per Sánchez i actualment estancada.

Els populars volen que UP en quedi al marge i UP tem que el PSOE cedeixi a aquesta pretensió, per bé que els socialistes sostenen que la reforma del sistema d’elecció del CGPJ, que té el suport d’UP i faria que el PP deixés de ser indispensable, és una manera de pressionar els populars perquè s’avinguin a pactar.

(Visited 117 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari