Sánchez i ERC pacten 300 milions més del previst per Catalunya

Preveu en total 2.300 milions en inversions i la Generalitat gestionarà l'ingrés mínim vital i els fons europeus

El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha comparegut aquest migdia per donar compte del que el seu partit ha pactat amb el govern de Pedro Sánchez a canvi del seu suport als pressupostos generals de l’Estat, i el republicà ha volgut destacar que gràcies a l’acord Catalunya rebrà de l’Estat en inversions i transferències més de 2.300 milions d’euros. Són uns 300 milions més dels previstos inicialment en els pressupostos.

Aragonès ha explicat que s’ha acordat que Catalunya gestioni directament l’Ingrés Mínim Vital i els fons de reconstrucció europeus de la Covid-19 que el Govern podrà fer-ne la gestió i seleccionar els projectes. L’acord contempla la fi del control financer de la Generalitat per part de l’Estat i la creació d’un grup de treball per discutir una redistribució de la riquesa a l’Estat “més justa”.

El també vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda ha manifestat que els 2.300 milions que rebrà Catalunya per “fer front a la crisi i executar inversions en infraestructures que estan pendents”, és una xifra “excepcional”. Ha dit que per primer cop aquesta xifra se situa “lleugerament per sobre” del percentatge català del PIB respecte al total de l’Estat i ho ha xifrat en un 19,13%.

Ha explicat que l’acord que s’ha tancat contempla una clàusula per garantir que les inversions previstes al pressupost es duen a terme. En concret, la comissió mixta Estat-Generalitat sobre infraestructures controlarà cada quatre mesos l’execució de les inversions.

Entre altres mesures que contempla l’acord dels republicans, hi ha un increment en el finançament de la dependència, augment en els recursos per les polítiques de cohesió social, millora “notable” de les beques educatives i una moratòria de la quota a la seguretat social dels autònoms de tot l’Estat de desembre a febrer de 2021. Pel que fa a l’Ingrés Mínim Vital que la Generalitat gestionarà directament, l’executiu català en farà la tramitació, però l’Estat en farà el pagament.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides