La darrera operació de la Guàrdia Civil contra entorns independentistes ha deixat al descobert converses que, tot i ser privades i no tenir gairebé res a veure amb el que s’investigava, s’han incorporat al sumari fruit de les escoltes que els agents van interceptar a l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell i l’exdirigent de CDC David Madí.

Als àudios i les transcripcions, a més de fanfarronades diverses pròpies d’altres temps i de deixar anar sospites sobre com es remenen els contractes al Govern, queden paleses les afinitats, fílies i fòbies d’ells i de molts dels polítics amb qui parlen. Crítiques a companys de partit, comentaris sobre estratègies polítiques de la seva formació o altres, insults de mal gust, frases que, tretes de context, podrien desencadenar autèntiques purgues al Govern o als partits. Tot queda al descobert amb els enregistraments.

Arran d’aquest episodi, ERC ha donat instruccions als seus que vagin amb compte a l’hora de parlar per telèfon. “Ningú passaria la prova del cotó en converses privades. A vegades fas broma, altres et deixes anar i en dius una de grossa. És normal”, assegura un dirigent, que admet que estan preocupats per si altres operacions policials o judicials faran sortir més converses a les portes de les eleccions que puguin qüestionar el paper del partit al Govern.