El TC tomba el Diplocat per invasió competencial

La resolució, que estima en part el conflicte de competència plantejat pel govern espanyol, anul·la alguns punts del pla exterior de la Generalitat
Tribunal Constitucional
Tribunal Constitucional

El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) ha estat anul·lat pel Tribunal Constitucional, juntament amb una part del pla exterior de la Generalitat de Catalunya del període 2019-2022, considerats inconstitucionals perquè infringeixen la Constitució i l'Estat d'Autonomia pel que fa al repartiment competencial.

La resolució, coneguda aquest dimarts, estima parcialment el conflicte de competència interposat pel govern d'Espanya quan el ministre d'Afers Exteriors era Josep Borrell. El Constitucional sosté que envaeixen competències de l'Estat central els punts del pla exterior que preveuen la participació de la Generalitat en fòrums multilaterals d'interès i creen el Diplocat.

El TC, així mateix, assenyala que altres punts del pla envaeixen competències perquè es refereixen a sectors que depenen de l'Administració central, com els transports -corredor mediterrani, xarxa transeuropea, ports i aeroports- i les comunicacions -infraestructures digitals i 5G-.

D'altra banda, la interlocució directa prevista en el pla amb les institucions europees no ha estat declarada inconstitucional, ja que pot coordinar-se amb l'Estat central, i el TC també rebutja anul·lar l'objectiu d'"avançar cap a la sobirania econòmica" perquè considera que es pot referir a la possibilitat d'influir en decisions econòmiques que afectin competències de la Generalitat. Tampoc s'ha declarat inconstitucional el punt que pretén fer de Catalunya un "actor reconegut al món".

La sentència del TC compta amb dos vots particulars concurrents, els dels magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides