La Conca d’Òdena no vol nous polígons al seu territori

Els veïns de Vilanova del Camí es mobilitzen contra el projecte en què treballa la Generalitat
Zona de Can Titó on la Generalitat proposa instal·lar un dels nous p
Zona de Can Titó on la Generalitat proposa instal·lar un dels nous polígons

Plataformes ecologistes i ciutadanes de la primera zona de Catalunya que va ser confinada per la pandèmia de la covid-19, la Conca d’Òdena, s’oposen a la construcció d’un macropolígon en aquest territori i acusen la Generalitat i alguns ajuntaments d’aprofitar-se de l’aïllament per activar el projecte. Els veïns han començat a organitzar-se. Volen deixar molt clar el seu rebuig.

Així, després de penjar pancartes als balcons per demanar la paralització d’un polígon industrial que es projecta a la zona de Can Titó, al municipi de Vilanova del Camí, ara han començat a recollir firmes i preparen una manifestació per deixar clara l’oposició. Els activistes, agrupats al voltant de la plataforma Salvem Can Titó, amb el suport de l’entitat Per la Conca i el sindicat Unió de Pagesos, denuncien que els ajuntaments implicats han utilitzat el confinament per activar d’amagat un procés administratiu que permetrà construir el macropolígon on ara hi ha cultius.

La creació d’un polígon a la zona sud de Vilanova del Camí, projectat en el Pla Director Urbanístic de l’Activitat Econòmica de la Conca d’Òdena (PDUAECO), que impulsa el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, amb l’aquiescència dels ajuntaments implicats, ha posat els veïns de la zona en peu de guerra. A més del de Can Morera, situat al municipi d’Òdena, que ja va aixecar l’oposició veïnal, el pla director posa sobre la taula dos polígons més.

Un segon al voltant de l’aeròdrom Igualada-Òdena, en uns terrenys a tocar de l’autovia A-2 al límit entre Igualada i Jorba, i la darrera i polèmica opció, que contempla els terrenys del sud de la Conca, des del límit del riu Anoia, entre Montbui i Vilanova del Camí. És aquesta darrera opció, anomenada “Àmbit Vilanova Sud”, la que ara genera rebuig al territori. El pla proposa prop de 200 hectàrees al sud d’Igualada, en una àrea que inclou els paratges de Can Titó, les Parellades i Plans de Tudó de Vilanova i el polígon de Montbui, actualment buit. En cas de tirar endavant, significaria la reconversió de 200 hectàrees de sòl agrícola en sòl industrial.

Un dels motius que esgrimeix la proposta és “aprofitar l’alta connectivitat amb les vies de comunicació existents i la vinculació amb la trama urbana, especialment pel que fa al barri del Rec”. De fet, el projecte preveu sòl industrial al davant del barri igualadí, a l’altra riba del riu Anoia. Els arguments del col·lectiu Salvem Can Titó segueixen la línia dels opositors a Can Morera i posen l’accent en el fet que “el 40% del sòl industrial de la Conca d’Òdena està buit”.

El mateix document inicial del projecte, elaborat per Territori i Sostenibilitat, reconeix que hi ha un centenar d’hectàrees lliures a la Conca. Això sí, assenyala que en la seva majoria es tracta de solars de menys de 2 hectàrees i, per tant, “una oferta no vàlida per a empreses que requereixen grans extensions”.

El principal grup de l’oposició de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, Vilanova365, fa costat als veïns i entén que el projecte és una “agressió a l’entorn natural” i manifesta que “un polígon industrial més enllà de la Ronda Sud generarà un impacte ambiental i paisatgístic incalculable”. També subratlla que “suposa anar contra el consens, especificat al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM)”, en el qual es diu que el sòl de la zona de Can Titó no és urbanitzable.

També considera que primer cal omplir altres espais, ja que “a la Conca d’Òdena encara hi ha polígons buits i 20 ha industrials sense des­envolupar a la Pobla de Claramunt” i recorda que “la mateixa proposta de la Generalitat deixa clar que, tant Can Morera com la zona de Vilanova Sud, són les menys favorables per ubicar-hi sòl industrial”.

Els activistes acusen els ajuntaments d’Igualada, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí d’especulació urbanística. La Mancomunitat de la Conca d’Òdena, organisme supramunicipal que aglutina els ajuntaments de la zona, tampoc surt ben parada de l’anàlisi dels veïns i els ecologistes que s’oposen al polígon. Fins ara, els ajuntaments implicats guarden silenci.

Això no obstant, l’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, va expressar a través d’un comunicat que els que s’oposen al projecte estan mal informats. Els ecologistes denuncien que el projecte no incorpora cap estudi que demostri la seva viabilitat econòmica. Per la seva banda, Unió de Pagesos afirma que el polígon farà desaparèixer l’activitat agrària de la zona.

Òdena tampoc vol el de Can Morera
La lluita contra la idea de construir un macropolígon a la zona ja ve de lluny. El primer lloc en què va pensar la Generalitat va ser Can Morera, a Òdena. El projecte ha comptat amb la clara oposició veïnal i, en aquest cas, del govern odenenc, presidit per l’alcaldessa Maria Sayavera (ERC). De fet, els republicans ja van guanyar l’alcaldia expressant el seu rebuig al projecte.

D’altra banda, l’Ajuntament d’Òdena no descartava, fins i tot, abandonar la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena si no s’acceptava la seva oposició a la creació d’un polígon a la plana de Can Morera. L’alcaldessa Maria Sayavera ha lamentat en més d’una ocasió que “sigui tan difícil entendre la negativa”, en referència a la insistència de la Generalitat.

Respecte a aquest projecte, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, així com altres alcaldes de la comarca de l’Anoia, s’hi mostrava favorable. Segons Marc Castells, que és també president de la Mancomunitat, fan falta polígons a la zona per combatre l’atur.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides