Milers de pisos buits pengen el cartell de ‘Es lloga’ a Barcelona

Molts llogaters tornen a les seves poblacions d'origen i teletreballen des d'allí i els universitaris abandonen els seus pisos en suspendre's les classes presencials
Cartell d'un habitatge de lloguer, a Barcelona
Cartell d'un habitatge de lloguer, a Barcelona

El mercat del lloguer a Barcelona està patint un terratrèmol. Mentre per una banda durant la pandèmia de la covid-19 s'han duplicat els pisos de lloguer disponibles a la ciutat, segons dades de la Cambra de Propietat Urbana de Barcelona, per l'altra han abaixat els preus -un descens del 3,1% durant el mes de juliol- i situen el cost del metre quadrat en 16,8 euros, una dada moderada que la Cambra assegura continuarà a la baixa, en una visió de futur poc afalagadora segons apunten des del gremi dels propietaris de pisos de lloguer.

La crisi socioeconòmica, amb els ERTOS, l'augment de l'atur i la suspensió de les activitats presencials a les universitats, han provocat que els contractes de lloguer no es renovin, deixant una bona part del parc d'habitatge buit i amb el cartell "Es lloga" penjant. Tot i això, en el 22,5% de les llars de lloguer s'ha negociat un ajornament de les quotes o una reducció i s'ha arribat a un acord en un 55,2% dels casos.

Portals immobiliaris com IdealistaFotocasa han duplicat la seva oferta, una tendència que sembla que es mantindrà. A tall d'exemple, el portal immobiliari Habitaclia ha duplicat la quantitat de pisos buits fins els 11.460 habitatges en només vuit mesos, mentre que Idealista ha pujat la seva oferta fins a 17.250. Segons un comunicat de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, la crisi econòmica de la covid-19 ha obligat molts llogaters a abandonar els seus pisos i posar rumb cap a les seves ciutats d'origen, ara que el teletreball ho permet, i molts estudiants, davant la impossibilitat d'assistir a les classes, han decidit no llogar.

Pel que fa als propietaris dels pisos de lloguer, la Cambra de la Propietat Urbana ha demanat una reunió amb la Generalitat per tal de modificar o endarrerir la proposta de llei de mesures urgents, per contenir els preus des lloguers. La llei, una iniciativa del Sindicat de Llogateres negociada amb el Departament de Justícia de la Generalitat, vol donar resposta a una escalada dels preus del lloguer i afecta a més de 500.000 propietaris a Catalunya, petits propietaris titulars d'un o dos habitatges en lloguer.

Segons l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona, tot i que la majoria de propietaris de pisos de lloguer són particulars amb 1,5 pisos de mitjana cadascun, un terç dels pisos de lloguer, el 32,4%, estan en mans de grans tenedors, amb més de 10 habitatges cadascun, i el 26,4% pertanyen a propietaris de més de 15 habitatges.

Les administracions públiques disposen del 16% del parc d'habitatge de lloguer.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides