“El PDECat és un simple canvi d’aparença de CDC”, segons el jutge del cas 3%

José de la Mata considera que el nou partit es va crear “per eludir les responsabilitats penals en què hauria pogut incórrer” l’organització creada per Jordi Pujol
Carles Puigdemont i Artur Mas en una reunió del Consell Nacional del PDECat
Carles Puigdemont i Artur Mas en una reunió del Consell Nacional del PDECat

El magistrat José De la Mata, que ha elaborat l’aute judicial del cas del 3% donat a conèixer el passat 30 de juliol, imputa el Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) per tràfic d’influències i blanqueig de capitals i considera que el seu naixement “es podria identificar com una mera transformació, o inclús un mer canvi d’aparença, del partit que impulsa la seva creació, CDC, per eludir les responsabilitats penals en què hauria pogut incórrer”. De la Mata investiga el finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya a partir de comissions pagades al partit per les empreses que eren contractades per administracions públiques que governava, sobretot, però no només, la Generalitat.

A l’apartat novè de l’aute, el jutge analitza el procés de cessament d’activitats de CDC i de l’aparició del PDECat. Recull les explicacions de l’ex-gerent de CDC, Carles del Pozo, en el sentit que la militància va optar per la creació d’un nou partit. De la Mata, però, assenyala diversos elements que confirmen que el PDECat és, simplement, un canvi d’imatge del partit que va crear Jordi Pujol i que aleshores dirigia Artur Mas. “La composició dels òrgans de direcció del PDECat mantenen una identitat substancial amb la composició que presentaven dos anys abans els òrgans de direcció de CDC”, diu i destaca que 75 dels 80 càrrecs que integren l’estructura directiva i de responsabilitat del PDECat ja ho feien a CDC.

Destaca també que “una part absolutament substancial dels treballadors CDC, malgrat estar en nòmina de CDC, presten els seus serveis professionals pel PDECat” i que el nou partit assumeix “vinculacions o acords de col·laboració que CDC tenia subscrits amb altres entitats”. Pel que fa a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), l’organització juvenil de CDC, el 24 de juliol de 2016 va signar un conveni de col·laboració amb el PDECat establint amb aquest partit “la mateixa vinculació que fins aleshores tenia amb CDC”. D’altra banda, 37 dels 42 immobles propietat de CDC “estat sent utilitzats com a seus del PDECat”.

De la Mata ha comprovat que 123 dels 172 perfils de facebook del PDECat es corresponen amb perfils prèviament vinculats a CDC i que, el 10 de juliol de 2016, el perfil de twitter @ConvergenciaCAT va passar a anomenar-se @PdemocrataCAT. En el moment que va fer la investigació, CDC continuava com a titular de les línies de telefonia vinculades a 21 seus del PDECat. També consta a l’aute que el grup ALDE del Parlament europeu al qual van adscriure’s els diputats del PDECat detalla a la seva pàgina web que aquest partit és membre de ple dret del grup des de maig de 2005, que és quan s’hi va incorporar CDC.

Amb totes aquestes dades a la mà, el magistrat conclou que “la suposada dissolució com ‘actor polític’ de CDC i la creació del PDECat com a nou partit polític podria definir-se com merament aparent, en conservar-se en el nou partit una identitat substancial amb l’estructura, funcionament i recursos humans i materials, amb els que comptava el partit anterior i que, en molts casos, són titularitat de CDC". És per aquest motiu que imputa per igual a CDC i el PDECat els delictes de tràfic d’influències i blanqueig de capitals en l’aute que va presentar el 30 de juliol. En el judici s’haurà d’establir si aquests delictes també s’imputen, en tot o en part, a JxCat en funció de l’herència econòmica i personal que assumeixi del PDECat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides