Jordi Pujol beneeix el nou Partit Nacionalista Català de Marta Pascal

El congrés fundacional del PNC es farà a finals de juny
Marta Pascal

Marta Pascal ha aconseguit la benedicció de Jordi Pujol. Segons expliquen fonts coneixedores de la creació del Partit Nacionalista Català (PNC), Pascal va anar a explicar a l'expresident de la Generalitat i fundador de l'extinta Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) el nou projecte polític, que busca en les essències de l'antiga CDC el seu full de ruta.

Pujol, després d'escoltar atentament Pascal, hauria acomiadat a l'excoordinadora del PDECat amb la seva benedicció. El PNC es defineix com a liberal i sobiranista, però no unilateralista. Malgrat això, tot sembla indicar que Artur Mas, de moment, no seguirà els passos de la seva antiga col·laboradora al PDECat i es mantindrà a JxCat.

L'embrió del PNC cal trobar-lo en les jornades de Poblet, on exconvergents es van trobar ara fa un any per definir si hi havia un espai polític sobiranista a Catalunya, però allunyat de les tesis defensades per Carles Puigdemont i Junts per Catalunya, on està subsumit el PDECat com a hereu polític de la CDC que va fundar Jordi Pujol a Montserrat el 1975.

Des de llavors, diversos grups de treball han preparat el congrés fundacional del PNC, que tindrà lloc via telemàtica l'últim cap de setmana de juny. Tot sembla indicar que Pascal en serà la nova màxima dirigent. Podria estar acompanyada al cartell electoral per Albert Batlle (Units per Avançar), sempre que la formació liderada per Ramon Espadaler acabi formant part d'una coalició electoral.

Malgrat tot, les mateixes fonts asseguren que a hores d'ara no està segura la participació d'Units per Avançar en el nou projecte nacionalista. Units, partit sorgit de les cendres d'Unió Democràtica, ha anat col·ligat amb el PSC les darreres convocatòries electorals. Des d'Units s'especifica que el PNC és un partit i que Units n'és un altre. De moment, però, estan parlant de la conveniència d'anar junts a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya.

Al nou PNC, a més de Pascal, hi estan implicats antigues figures de CDC, com Lluís Recoder, Carles Campuzano i Jordi Xuclà, entre d'altres. A més, la previsió és que s'hi acabessin incorporant altres formacions sorgides des de CDC, com Lliures d'Antoni Fernández Teixidó o Convergents de Germà Gordó.

Així mateix, el PNC amb Pascal pretén presentar-se a les eleccions al Parlament (a hores d'ara escara no se sap quan seran). L'aspiració és treure suficient representació per ser frontissa i alhora treure-li diputats a Carles Puigdemont, el qual va ser qui va defenestrar Pascal de la direcció del PDECat.

(Visited 369 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari