Vicent Sanchis haurà d’explicar el funcionament de TV3 durant l’estat d’alarma al Parlament

Els consells professionals de la televisió i la ràdio de la Generalitat exigeixen que les emissores es desconfinin “també informativament”
Saül Gordillo, Vicent Sanchis i Núria Llorach, en una sessió de con
Saül Gordillo, Vicent Sanchis i Núria Llorach, en una sessió de control de la CCMA al Parlament

La Mesa del Parlament va acceptar després de negar-s’hi en la seva sessió anterior que la comissió parlamentària de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) es reuneixi, de forma virtual, el proper divendres 22 de maig. Aquesta reunió havia estat reclamada insistentment tant pels grups de l’oposició com pels representants del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) a TV3 després que les darreres setmanes s’han accentuat les crítiques als mitjans públics de la Generalitat per la seva forma d’actuar i informar.

El Consell Professional d’Informatius de TV3 i el Consell Professional de Catalunya Ràdio van publicar, el passat dimecres, un comunicat en el qual manifestaven la seva queixa per l’ús que es feia dels informatius dels dos mitjans per emetre missatges i intervencions del president de la Generalitat i dels consellers del Govern. Aquest comunicat, que insistia en la denúncia que ja havien emès en un altre anterior, es titulava "Desconfinem-nos… també informativament". El Consell d’Informatius de TV3 s’havia queixat en el primer comunicat que l’activitat institucional "estava colonitzant" els informatius de la cadena.

En el comunicat es lamenta que “no pot ser que el cap de setmana, la presència de responsables polítics en directe a les nostres antenes arribi a superar en temps la resta d’informacions". TV3 i el canal 3/24 van unificar les seves programacions després que es va decretar l’estat d’alarma i gran part dels treballadors de la CCMA van passar a treballar confinats. Quan s’està produint el procés de desconfinament, els consells professionals de la televisió i la ràdio públiques consideren que també s’ha de “recuperar els Telenotícies per a la informació valorada i tractada amb els criteris de les redaccions d’informatius de TV3 i Catalunya Ràdio”.

El director de TV3, Vicent Sanchis, i la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, també hauran de donar explicacions dels insults reiterats i de les preses de posició polítiques a les xarxes socials de diversos presentadors i comentaristes habituals a l’emissora. En les darreres setmanes, la no convocatòria de la comissió de control de la CCMA ha fet que aquestes actituds no tinguessin ni tan sols el contrapunt de la denúncia parlamentària dels grups de l’oposició.

Toni Soler, del programa Està Passant, i Pilar Rahola, tertuliana gairebé diària, han intervingut en la crisi municipal de Badalona per criticar tant el PSC com el PP. Rahola va dir en directe a TV3 que el nou alcalde de Badalona, el popular Xavier García Albiol, és "bavós". Pere Mas, subdirector del programa FAQs va publicar un tweet on donava a entendre que la crisi es devia a que Badalona és una ciutat que no dóna per més i un altre on comparava Espanya amb Turquia en comentar un informe d’Amnistia Internacional de Catalunya contrari a l’empresonament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Sanchis i Llorach també hauran d'argumentar com s'explica que, segons l'últim informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, a TV3 s'entrevisti a quatre independentistes per cada dirigent polític o social que no ho és. Val a dir que no tots els treballadors de TV3 subscriuen les crítiques emeses pel seu consell professional. Xavier Valls, redactor d’esports, va escriure a Twitter: “M’agrada que el consell professional de TV3 sigui crític i defensi la independència dels periodistes, però no cal donar munició a aquells que no suporten que s’expliqui la veritat”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides