Simón considera que l’estudi de seroprevalença confirma l’encert de les mesures adoptades

El director del CCAES alerta que un eventual rebrot depèn més de la prudència que no de la taxa de seroprevalença
Fernando Simón
Fernando Simón

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, considera que les primeres dades aportades per l'estudi de seroprevalença a Espanya, segons les quals un 5% de la població té anticossos contra el coronavirus, "vénen a corroborar" que les mesures adoptades per frenar la pandèmia "són les correctes", ja que van prescindir de la "immunitat del ramat" com a fonament.

Simón ha manifestat que les primeres dades de l'estudi, conegudes aquest dimecres, "no ens sorprenen", i troba no són "ni dolentes ni bones", sinó "el que ha passat" a Espanya. Sobre el fet que el percentatge del 5% de la població amb anticossos pugui fer més probable un rebrot, Simón ha assenyalat que aquesta possibilitat no dependrà tant de la taxa de seroprevalença com de la prudència dels ciutadans.

El director del CCAES ha avançat que, durant les pròximes setmanes, si la població segueix complint les mesures de prevenció i aconsegueixen "eliminar les cadenes residuals de transmissió" del coronavirus, "arribarà el moment que els rebrots dependran únicament de la importació", en referència a les persones contagiades que puguin arribar des de l'estranger.

Pel que fa a l'adopció de mesures que restringeixin la mobilitat en el cas que empitjorin les dades de la pandèmia, Simón ha indicat que no caldrà aplicar-ne de impacte gran perquè la població ja actua amb prou prudència, segons el seu parer. En canvi, ha reconegut que no tenen "molt clar" el paper que juguen els portadors asimptomàtics, que representen un 25% del total.

Simón també ha desvinculat les xifres de morts actuals dels canvis de fase de desconfinament, adduint que la majoria de les defuncions succeeixen en un termini de 7 a 17 dies a partir de l'ingrés, per la qual cosa corresponen majoritàriament a persones hospitalitzades abans. Per percebre el possible efecte de la superació de fases de desconfinament, considera que s'ha d'esperar fins a finals de la setmana vinent.

Preguntat per les manifestacions, Simón ha relativitzat la seva capacitat d'originar la transmissió del virus durant períodes llunyans -anteriors o posteriors- al pic epidemiològic, i ha associat els riscos d'aquestes concentracions a factors que s'hi poden donar en diferent mesura, com el transport de persones en metro i autobús, el comportament de la gent pel que fa a interaccions amb persones externes al seu cercle habitual i el temps de contacte estret.

Simón ha respost a la qüestió l'endemà que veïns del barri benestant madrileny de Salamanca es manifestessin contra el govern espanyol sense respectar les mesures de distanciament social.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides