Leitat 1 arriba als malalts de les UCIs com a respirador de campanya acreditat

respirador

En poc més d'una setmana, el disseny del primer respirador de campanya, Leitat 1, fruit de l'aliança entre el Consorci de la Zona Franca (CZFB), HP i Leitat (Tecnio) al costat del CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l'Hospital Parc Taulí de Sabadell és completament funcional. Així ho corroboren les primeres proves realitzades amb un pacient afectat pel virus COVID-19, que s'han dut a terme a l'Hospital Parc Taulí.

El respirador, dissenyat per l'enginyer sènior de Leitat, Magí Galindo, i validat mèdicament per l'equip del doctor Lluís Blanch, del Parc Taulí de Sabadell, expert en ventilació mecànica, ha estat millorat mitjançant la incorporació de sensors volumètrics, sensors de pressió o alarmes d'oxigen, entre altres aspectes, per facilitar el seu ús per part del personal sanitari i garantir la seva funcionalitat durant un major període de temps en la respiració assistida de pacients greus amb coronavirus que s'ha passat a denominar Leitat 1.3.

Després de les primeres proves satisfactòries amb humans, es durà a terme l'extensió de l'assaig clínic a tota Catalunya, començant una primera fase de manera imminent en diversos hospitals (Parc Taulí de Sabadell, Vall d’Hebron, Hospital del Mar, Consorci Sanitari de Terrassa i Hospital General de Granollers) sota la coordinació del doctor Ricard Ferrer (director de l'UCI de Vall d’Hebron), responsable del dispositiu UCI única de Catalunya.

Es tracta d'un respirador robust i compacte format per peces impreses en 3D amb la tecnologia d'HP Multi Jet Fusion (MJF) i dissenyat per a ser industrialment escalable, de manera que es pugui aconseguir una producció diària de 50 unitats, a un cost 10 vegades inferior al d'un respirador convencional.

Una vegada obtingut el suport de les autoritats sanitàries, s'accelerarà la producció que es concentrarà i assemblarà en les instal·lacions de la Fundació Cars. Les peces seran impreses en les infraestructures del CZFB comptant amb el suport de la 3D Factory Incubator i el Hub de 3D (IAM3DHUB). També s'ha sumat l'empresa BSH Electrodomèstics Espanya i es mantenen contactes amb altres com Airbus amb les quals s'estan compartint coneixements i capacitats tècniques per al desenvolupament del projecte en el que acabarà sent una nova versió del respirador (Leitat2.0).

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.