Les persones sense llar no reben recursos per afrontar el coronavirus

Es tracta d'una població que pateix per no tenir on passar el confinament i per què les mesures d'higiene són de difícil compliment si hi vius al carrer
Un matalàs on dorm una persona al carrer
Un matalàs on dorm una persona al carrer

Barcelona té 1.200 persones vivint al carrer i més de 2.100 que dormen a llars d'acollida, tant publiques com privades, però que passen el seu dia al carrer. El director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, que atén persones sense llar afirma que per a totes aquestes persones la pandèmia del coronavirus ha afegit una baula més a la cadena que els lliga a ser població de risc. Busquets assegura que "el problema és que les persones que estan dormint al carrer no poden complir les normes recomanades com les propostes d'higiene i estar confinats".

El director d'Arrels diu que "la seva salut és molt crítica per diverses raons, per una banda viuen uns vint anys menys que la resta de societat i molts d'ells tenen malalties cròniques, i per altra, tot i que poden tenir símptomes no van a les urgències i no són fàcilment detectables". Als sense sostre que viuen al carrer se'ls afegeix un altre problema que és el tancament dels llocs habituals on descansen, com biblioteques, parcs o centres cívics. Pisos d'acollida, centres i recursos privats com la Fundació Arrels continuen en funcionament, així com els albergs municipals tot i que no es pot obligar als sense llar a anar-hi i a més l'Ajuntament de Barcelona ha tancat les 75 places nocturnes habilitades durant l'Operació Fred.

Des de la Fundació Arrels es demana a l'Ajuntament que obri centres cívics i gimnasos municipals per poder acollir aquestes persones durant el dia i la nit, tornar a habilitar els espais condicionats per l'Operació Fred i posar a disposició municipal els centres privats que atenen persones sense llar i que pel coronavirus han tancat.

Per a Busquets les tres administracions, Govern central, Generalitat i Ajuntament de Barcelona haurien de fer un front comú per poder treballar molt més coordinats afirmant que "si abans del coronavirus els recursos per a les persones que dormien al carrer eren insuficients, imagineu ara". Busquets explica que "està bé que facin plans però les propostes haurien de treballar-se de manera coordinada per ser més efectives. L'ideal seria tenir un lloc on anar que garantís les mesures de distància i així i tot hi haurà moltes persones que no voldran anar i hem de pensar com donar-los suport".

Des de la Generalitat s'ha proposat detectar de manera proactiva totes les persones al carrer que puguin estar contagiades i, de ser positives, confinar-les en recursos assistencials de serveis socials. Ferran Busquets es pregunta, però, "com podem saber si és positiu o no, si ni tan sols podem prendre'ls la temperatura?".

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.