ERC i JxCat van votar contra la gratuïtat del 061

Reprodueix vídeo

El cobrament als usuaris del servei 061 Cat Salut Respon, gestionat per Ferrovial, va rebre el suport de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana quan es va votar una proposta de resolució sobre la gratuïtat presentada l'any passat per Ciutadans a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya.

El 6 de juny del 2019, Cs, el PSC, Catalunya en Comu-Podem i el PP van votar contra el cobrament d'aquest servei, mentre que JxCat i ERC es van oposar a fer-lo gratuït. La CUP podria haver desfet l'empat a 10, però el diputat Vidal Aragonés no va participar en la votació.

La proposta de resolució per la gratuïtat del 061 no va prosperar "per l'acord de la mesa del vot ponderat", va anunciar la presidenta de la comissió, Assumpció Laïlla, membre de Demòcrates i diputada d'ERC.

Es dóna la circumstància que Ferrovial, adjudicatària del servei 061 des del 2015 i exgestora del 112, té com a gerent local a Catalunya Roger Junqueras, germà de l'exvicepresident català i líder d'ERC Oriol Junqueras.

Europa i la Fiscalia
Ara, quan ha esclatat la crisi del coronavirus i els usuaris de la sanitat pública s'han trobat amb problemes per contactar amb el 061 i el 112, la Generalitat ha defensat que el 061 segueixi sent de pagament argumentant que és un telèfon “de consulta sanitària” i no “d’emergència”, mentre que Ciutadans ha portat el cas a la Comissió Europea i una entitat s’ha adreçat a la Fiscalia.

L'eurodiputat taronja Jordi Cañas ha preguntat a la Comissió si considera que la Generalitat vulnera els principis inspiradors del funcionament del sistema únic d'emergències 112, indicant que la despesa en la trucada al 061, "d'entre 8 i 5 cèntims d'euros segons l'operador", pot tenir "un efecte dissuasiu, amb possibles conseqüències greus pel seu elevat import".

"La Generalitat de Catalunya està fent negoci amb la salut dels catalans anteposant l'afany recaptador als interessos dels ciutadans", ha afirmat l'eurodiputat.

Per la seva part, l'entitat El Defensor del Paciente ha demanat a la Fiscalia Superior de Catalunya que intervingui contra el que denuncia com el "pagament il·legal dels ciutadans que sufraguen la sanitat pública amb impostos", ja que considera el 061 un exponent de copagament.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Noticias relacionadas

Hoy destacamos

Deixa un comentari

Notícies més llegides