Ser dona amb una professió penalitza a Catalunya

Les dones cobren menys, s'infravalora la seva feina, i han de fer front al paternalisme dels companys i l'assetjament laboral
Dones professionals

Les dones professionals a Catalunya continuen patint una sagnant bretxa salarial, el 23,4%, a més de menysteniment laboral per qüestions de gènere i assetjament al lloc de feina, segons es dedueix de l'informe presentat per l'associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya. Aquesta intercol·legial és l'associació que representa a 86 corporacions professionals de Catalunya amb més de 200.000 col·legiades i col·legiats de tots els sectors.

Segons l'informe, les dones continuen patint diverses discriminacions i per aquesta raó s'ha presentat un decàleg per apostar per l'equitat de gènere. Anna Parés, sociòloga i coordinadora de l'informe, proposar fer un salt qualitatiu "des de la perspectiva de gènere i que ha de donar una volta per posar fi a la discriminació, volem una igualtat de tracte davant el sexisme i un llenguatge inclusiu davant el no inclusiu".

Parés assegura que les dones pateixen molts tipus de segregació que afecta tant a la seva vida laboral com la personal, "els grans problemes que hem detectat són la segregació horitzontal, és a dir, que companyes i companys amb un mateix nivell professional tinguin una retribució diferent i la segregació vertical, que implica un desequilibri en les responsabilitats, ja que les estructures de poder i directives estan molt masculinitzades". Parés també adverteix sobre el creixent nombre de dones que per ser escoltades adopten rols masculins.

L'estudi, que es va fer sobre un mostreig de dones professionals, també posa de manifest que la percepció general de les dones és que s'infravalora la seva feina i es posen en dubte les seves opinions, al mateix temps que acusen la majoria dels seus companys d'excessiu paternalisme.

La intercol·legial tampoc se salva de la manca de representació femenina. Tot i que estan millor representades que a les empreses, encara manca una major perspectiva. Dels 64 col·legis, només 21 tenen dones deganes, tot i que hi ha majoria de dones col·legiades, un 58% de dones col·legiades. Només hi ha 20 col·legis professionals que tinguin una comissió de gènere.

Al marc de les reivindicacions feministes del 8 de març, Anna Parés assegura que "No hem avançat tant com ens creien i encara tenim problemes. Vam aconseguir la independència econòmica i el dret a treballar i ara toca que lluitem per una igualtat a les oportunitats laborals".

(Visited 27 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari