CaixaBank va aportar amb la seva activitat a l’economia espanyola 9.468 milions d’euros el 2019

Jordi Gual, president de CaixaBank, i Gonzalo Gortázar, conseller del
Jordi Gual, president de CaixaBank, i Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank

CaixaBank va aportar al PIB espanyol a través de la seva activitat el 2019 un total de 9.468 milions d'euros, segons l'última publicació d'Impacte Socioeconòmic i Contribució als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'entitat, fet públic en la seva pàgina web corporativa, www.caixabank.com.

La xifra quantifica l'aportació de l'entitat financera a la producció econòmica en tots els seus àmbits d'activitat, incloent-hi la contribució al treball, la inversió creditícia, els impostos pagats, els dividends repartits, l'acció social, l'aposta per la inclusió financera, etc.

En comparació amb 2018, l'entitat presidida per Jordi Gual i de la qual el conseller delegat és Gonzalo Gortázar va incrementar en 346 milions la seva contribució anual a la producció econòmica espanyola. Tanmateix, donat l'escenari de creixement econòmic en el conjunt de l'economia, l'augment net no es va traduir en variacions percentuals i l'aportació de CaixaBank al PIB el 2019 es va mantenir en el mateix percentatge que l'any anterior: un 0,76%.

Jordi Gual, president de CaixaBank, ha valorat d'aquesta manera la publicació d'Impacte Socioeconòmic: “L'estimació de l'impacte social generat a través de l'activitat financera és fonamental per comprovar, de forma objectiva, com CaixaBank contribueix al progrés dels territoris on opera. La nostra missió fonamental és precisament treballar en suport del benestar financer dels nostres clients i, de forma més àmplia, generar valor de forma sostenible per a tots els nostres stakeholders. Fer balanç del que s’ha aconseguit en tots aquests àmbits és fonamental per marcar els avenços del Grup CaixaBank cap al seu objectiu de convertir-se en referència internacional en banca socialment responsable”.

Per a Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, “des del punt de vista d'impacte social, l'exercici 2019 ha estat especialment marcat per la millora en l’aplicació del principi de sostenibilitat als diferents aspectes del negoci financer, amb una especial atenció cap als projectes vinculats a qüestions de primera línia en l'agenda global, com la lluita contra la pobresa i el canvi climàtic. En aquest sentit, destaquen fites com l'emissió, per primera vegada a Espanya per part d'un banc, d'un Bo Social en suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, amb el qual CaixaBank ha captat 1.000 milions d'euros per finançar préstecs per a projectes socials i de creació de llocs de treball en les zones més desafavorides d'Espanya”.

LA CONTRIBUCIÓ A L’OCUPACIÓ DE CAIXABANK

La contribució a l’ocupació és una de les principals variables que es tenen en compte en el càlcul de l'aportació econòmica d'una organització. CaixaBank va tancar l'exercici 2019 amb 27.572 empleats, el 98,5% dels quals tenen contracte indefinit. D'ells, 431 van ser noves incorporacions al banc. Pel que fa als salaris, la suma de tots els salaris pagats per CaixaBank el 2019 va ascendir a 2.059 milions d'euros.

A l’ocupació generada de forma directa cal sumar altres 46.440 llocs de treball generats a través de l'efecte multiplicador de compres a proveïdors, principalment a Espanya, atès que el 95% de les companyies contractades són locals. El 2019, el Grup CaixaBank va pagar als seus proveïdors 2.183 milions d'euros.

D'altra banda, CaixaBank està fermament compromesa amb la inserció laboral de persones amb dificultats per entrar en el mercat laboral i col·labora activament amb la difusió del programa d'inserció laboral Incorpora de “la Caixa” a través de la seva xarxa d'oficines i en les trobades amb empreses client. El 2019, el programa Incorpora, en què participen 13.613 empreses de tot Espanya, va generar 36.803 oportunitats de treball.

Pel que fa al pagament d'impostos, el 2019 CaixaBank va ingressar en les arques públiques un total de 2.633 milions d'euros, incloent-hi impostos directes, indirectes, recaptació de tributs de tercers, pagament de Seguretat Social i retencions per IRPF sobre la plantilla.

AVENÇOS EN “NEGOCI RESPONSABLE”

La publicació d'Impacte Socioeconòmic de CaixaBank el 2019 inclou, per primera vegada, un apartat específic de “Negoci Responsable”, en què analitza aquells aspectes de l'activitat financera que produeixen un major impacte social.

CaixaBank desenvolupa un important paper en Inversió Socialment Responsable a través de VidaCaixa i CaixaBank Asset Management, ambdues reconegudes per Nacions Unides amb la màxima qualificació en Inversió Sostenible (A+).

Pel que fa a estratègia mediambiental, tal com explica l'Informe, el 2019 CaixaBank va aprovar la Política de Gestió de Risc Mediambiental i va establir el Comitè de Gestió del Risc Mediambiental de l'entitat. També va iniciar un nou Pla de Gestió Ambiental 2019-2021. L'entitat és el primer banc espanyol cotitzat que compensa el 100% de les seves emissions de CO2 calculats, una fita que es va aconseguir el 2018 i que s'ha assolit de nou el 2019. Des de 2009, CaixaBank ha reduït un 75% la seva petjada de carboni.

APOSTA PER LA INCLUSIÓ FINANCERA

D’altra banda, la publicació d'Impacte Socioeconòmic valora la cobertura territorial de CaixaBank i la seva contribució a la inclusió financera a Espanya. En aquest sentit, la xarxa d'oficines, la més extensa del país, amb 4.118 sucursals a tancament del 2019, permet a l'entitat tenir almenys una oficina en totes les ciutats amb més de 10.000 habitants i el 94% de les poblacions de més de 5.000 habitants. A més, és l'única entitat present en 229 localitats espanyoles.

Gràcies a aquesta capil·laritat territorial, actualment, el 91% dels espanyols tenen una oficina de CaixaBank en el seu municipi.

L'entitat està especialment sensibilitzada amb l'accessibilitat dels seus serveis. Durant 2019, a Espanya, 64 oficines han eliminat barreres arquitectòniques i el percentatge d'oficines accessibles ja ascendeix al 93%. Així mateix, el 99% dels caixers de l'entitat són plenament accessibles i incorporen elements específics per ajudar a persones amb dificultats de mobilitat, de visió, etc.

COMPROMÍS AMB LA COMUNITAT

Així mateix, la publicació detalla l'acció social de CaixaBank. La xarxa d'oficines va canalitzar el 2019 un total de 44,7 milions d'euros en obra social destinada a projectes d'entitats locals.

De forma més concreta, aquest pressupost ha finançat més de 10.600 accions, de les quals 3.825 han estat emmarcades en els àmbits de malaltia i discapacitat; 2.487, en l'àmbit de la interculturalitat i l'exclusió social; 1.971, en la lluita contra la pobresa, i 2.407, en altres àmbits. En total, més de 8.800 entitats s'han beneficiat d'aquesta activitat.

D'altra banda, la publicació fa balanç dels resultats de les diverses iniciatives solidàries dutes a terme per CaixaBank, com els crowdfunding solidaris dirigits a clients i no clients, que han permès recaptar més de 140.000 euros per finançar 40 projectes socials; la participació en activitats de voluntariat corporatiu, com les Setmanes Socials; o les campanyes “Cap nen sense bigoti”, en col·laboració amb el Banc d'Aliments; “Arbre dels Somnis”, a favor dels nens en situació de vulnerabilitat; o la col·laboració, a través de “la Caixa ”, per la vacunació infantil GAVI, the Vaccine Alliance.

CAIXABANK, REFERENT EN BANCA SOCIALMENT RESPONSABLE

CaixaBank és una entitat amb una vocació profundament social. Fruit de l'herència que ha rebut, l'entitat manté una actitud de servei a la societat i als clients.

L'entitat destaca per la seva actuació responsable i així ho reconeixen els principals organismes internacionals. L'índex de sostenibilitat mundial Dow Jones Sustainability Index la situa entre els millors bancs mundials en termes de responsabilitat corporativa. L'organització internacional CDP, per la seva part, l’ha inclòs com a empresa líder contra el canvi climàtic. A més, Nacions Unides ha atorgat a l'entitat, a través de VidaCaixa i CaixaBank Asset Management, la màxima qualificació (A+) en inversió sostenible.

Dins el seu Pla Estratègic 2019-2021, CaixaBank treballa per ser un grup financer líder i innovador, amb el millor servei al client i referent en Banca Socialment Responsable. Per fer-ho, desenvolupa un pla que té cinc línies d'acció prioritàries: Integritat, transparència i diversitat, per reforçar la seva actuació responsable; Governança, per mantenir el millor model de govern possible; Medi Ambient, per col·laborar en la lluita contra el canvi climàtic; Inclusió Financera, la inspiració fundacional del banc; i, finalment, Acció Social i Voluntariat, per contribuir a donar resposta als reptes socials de l'entorn.

Aquest pla reforça la manera diferent de fer banca de CaixaBank, un model basat en la proximitat i el compromís amb els seus clients, accionistes, treballadors, proveïdors i la societat en general.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.