Quin mullader genera a Perpinyà la consellera Vilallonga?

Mariàngela Vilallonga
Mariàngela Vilallonga

Mariàngela Vilallonga, la consellera de Cultura, ha indignat Júlia Taurinyà, que recentment va anunciar que dimitia com a màxima dirigent de la delegació del Consell per la República a Perpinyà. El motiu és que Vilallonga va intervenir pronunciant un discurs en francès en l'acte de cloenda de l'esdeveniment Perpinyà, Capital de la sardana 2020.

"Fer un discurs en francès a Perpinyà, per la cloenda de la capitalitat de la sardana, a una setmana del «retorn a Catalunya» dels exiliats, quan ets consellera de Cultura de la Generalitat… Aquí sí que parlaria de distorsió cognitiva. Amb obligació de tractament", ha criticat Taurinyà versionant contra Vilallonga les paraules dedicades per la Fiscalia a Jordi Cuixart.

La consellera s'ha disculpat: "Lamento que la meva intervenció d'ahir, al Teatre de l'Arxipèlag de Perpinyà, en llengua francesa, hagi estat interpretada com un menysteniment de la defensa de la nostra llengua".

Però no ha convençut, per exemple, el director de Vilaweb, Vicent Partal, el qual ha piulat: "Quina barbaritat: La consellera Vilallonga fa un discurs en francès a Perpinyà i no ho veu un menysteniment al català". Taurinyà ha repiulat la reacció de Partal.

La polèmica lingüística de la consellera de Cultura precedirà la trobada organitzada el dia 29 a Perpinyà pel Consell per la República, on s'espera la presència de l'expresident Carles Puigdemont.

A principis d'aquest mes de febrer, Vilallonga havia reaccionat a una altra polèmica, suscitada per l'ús per part d'ella de l'expressió "raça catalana". Va indicar que havia estat un lapsus linguae i que l'havia emprat en sentit "metafòric i al·legòric". La consellera, per cert, ja l'havia fet servir en un llibre que va publicar el 1986. Irònicament, hi va escriure llavors que la sardana era "el veritable ritual de la nostra raça".

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.