Pífia

Els cossos policials sempre han tingut mala fama i no només perquè els paguem perquè ens atonyinin i ens posin multes. Al poble de ma mare, en ple franquisme, només els més pobres entre els morts de gana es presentaven voluntaris a guàrdia civil. Aleshores no feien exàmens. Per no caldre no calia ni saber llegir ni saber pensar: amb tenir punteria i obeir ordres n’hi havia prou. Tanmateix, des d’aleshores els processos de selecció d’agents, sigui dels cossos policials estatals, autonòmics o locals, han anat evolucionant i exigint requisits fins arribar gairebé a fregar la perfecció. L’últim cas ha estat l’examen de cultura general que l’Ajuntament de Barcelona ha fet als aspirants a guàrdia urbà i que ha tombat el 88% dels opositors deixant vacants 11 de les 233 places disponibles.

La prova, la primera i que té caràcter eliminatori, es va celebrar el passat 15 de juny i és obligatòria per llei des dels anys vuitanta precisament per evitar que els analfabets amb carnet franquista no es convertissin tan fàcilment en funcionaris públics. Dels 3.903 adscrits a les oposicions, 3.426 la van suspendre i no m’estranya. La cinquantena de preguntes s’ha convertit en viral i fins i tot betevé ofereix la possibilitat de respondre el qüestionari per comprovar la nostra lamentable incultura. Fins ara, hi han participat unes 50.000 persones. Jo també l’he fet i, de totes les preguntes, la meva preferida és la de Katie Bouman i la seva fotografia d’un forat negre.

Puc imaginar-me la cara d’estupefacció dels aspirants a guàrdia urbà el dia de l’examen de cultura general, amb aquestes preguntes tan absurdes i plenes de faltes d’ortografia vergonyoses, i els nervis amb què deurien encarar les següents: el test d’aptituds i la primera part de la cinquena prova consistent en tres qüestionaris de personalitat i competències. Els sindicats policials han reclamat la reformulació de les proves. Comissions Obreres considera “desproporcionat” el nombre de suspensos en comparació a l’anterior convocatòria, on va suspendre el 60%, i proposa que el cribratge dels futurs agents es faci en la prova del temari policial o que se’n faci una de nova que valori la seva vocació de servidor públic.

El fet no és motiu de broma i no només per als opositors, que potser s’han quedat amb un pam de nas perquè no sabien qui eren els fundadors de Neflix. Crec que algú de recursos humans i organització hauria de dimitir per malbaratament de recursos públics i que l’assumpció de responsabilitats també hauria de ser política. Perquè cada vegada que el consistori convoca oposicions o borses de treball, ha de pagar una morterada en lloguer d’aules i en hores extres als funcionaris que participen en l’organització i la vigilància de les proves. Capítol a part és el que s’embutxaca l’empresa que amb tan poca professionalitat confecciona els exàmens i el que deu  haver cobrat el tribunal integrat per 14 membres i presidit per Jordi Samsó Huerta, gerent de Seguretat i Prevenció fins que Albert Batlle el va cessar.

La proposta que hi ha damunt la taula per resoldre aquesta pífia és reobrir la convocatòria per cobrir les places que falten, probablement al febrer o març. El fet, tanmateix, posa en entredit el rigor de tots els processos de selecció de personal municipal. L’únic consol que tinc és que els nous agents em podran multar recitant La vaca cega d’una tirada.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.