El Govern no aplica la llei del canvi climàtic dos anys després d’aprovar-la

Només l'impost sobre les emissions dels vehicles té data d'estrena: el gener del 2020
Episodi de contaminació a Barcelona

La Cimera del Clima, que ha començat aquest dilluns a Madrid, reobre el debat sobre el canvi climàtic i el que els governs estan fent o deixant de fer per a lluitar contra les seves conseqüències. El cas català és paradoxal.

El Govern català va aprovar fa dos anys la llei del canvi climàtic, que preveia que tres impostos sobre emissions contaminants entressin en vigor el 2019. Dels tres, només l'impost sobre les emissions dels vehicles té data d'estrena: el gener del 2020. La resta encara s'han de tramitar.

El Govern ha anunciat, però, que en el pròxim mig any presentarà una proposta de llei de fiscalitat climàtica sobre les emissions de gasos amb efecte hivernacle en determinades activitats econòmiques.

D'altra banda, l'impost sobre les emissions portuàries encara no s'ha desenvolupat.

Pel que fa a l'impost sobre els vehicles, la Generalitat fa la previsió de recaptar al voltant de 70 milions d'euros que destinarà a nodrir el Fons Climàtic per fer accions per fer front a la crisi climàtica. Els vehicles pagaran entre 1 i 80 euros l'any en funció de si el vehicle és més o menys contaminant.

L'altre impost que el govern assegura que es tramitarà en els pròxims sis mesos grava les activitats econòmiques més contaminants i està previst que afecti 1.450 empreses.

L'objectiu de la Generalitat per al 2030 és haver reduït un 40% els gasos d'efecte hivernacle i el 2050 ser neutres, és a dir, que entre el que s'emet i el que la natura pot absorbir el resultat sigui zero.

Per altra banda, des d'alguns col·lectius ecologistes es considera que els impostos de la llei catalana del canvi climàtic no aconseguiran canviar els hàbits de la població i dels empresaris i que, per tant, només tenen una voluntat recaptatòria. És paradoxal, diuen, declarar l'emergència climàtica alhora que s'expandeixen infraestructures altament contaminants com el port, l'aeroport o ampliacions de carreteres com la C-58 o la ronda Litoral.

Solució perquè els cotxes contaminants circulin

L'Ajuntament de Barcelona i la DGT estan estudiant si es podria instal·lar un filtre de partícules perquè els vehicles sense etiqueta ambiental puguin continuar circulant per Barcelona a partir de l'any que ve. Aquest filtre no s'aplicaria als cotxes particulars, sinó a flotes de vehicles d'empreses o furgonetes de repartiment. La zona de baixes emissions començarà a funcionar d'aquí a menys d'un mes, l'1 de gener.
 

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides