Pujol va utilitzar el suport al PSOE perquè li rentés la cara als barris obrers

“Ens va molt bé que surti el González a defensar-nos a Santa Coloma de Gramenet”, deia l'expresident de la Generalitat
Jordi Pujol i Felipe González, en una roda de premsa conjunta el 1994
Jordi Pujol i Felipe González, en una roda de premsa conjunta el 1994

El suport dels diputats de CiU al govern del socialista Felipe González entre els anys 1993 i 1996 servia, segons Jordi Pujol, per rentar la cara al nacionalisme català als barris obrers. Així ho reconeixia en el resum que va fer del Consell Executiu Extraordinari celebrat el 16 de juliol del 1994. En l’apartat Autonomia d’aquest  resum, que Pujol va enviar als seus consellers i al qual ha tingut accés EL TRIANGLE, escrivia: “Analitzant la campanya actual d’atac al suport al govern de Madrid, surt una conclusió força positiva per a Catalunya, sobretot perquè ens va molt bé que surti el González a defensar-nos (especialment en zones com Santa Coloma de Gramenet)”.

A les eleccions generals celebrades el 6 de juny del 1993, el PSOE va quedar lluny de la majoria absoluta -va obtenir 159 diputats- i va necessitar els 17 vots dels diputats de CiU i els 5 del Partit Nacionalista Basc perquè Felipe González fos investit president. L’acord entre nacionalistes i socialistes es va traslladar a Catalunya, on el PSC va donar sovint suport a CiU, tot i que la coalició liderada per Jordi Pujol tenia majoria absoluta al Parlament. 

L’any 1995, els nacionalistes van retirar el suport al govern socialista a Espanya i van provocar la celebració d’eleccions anticipades. A les eleccions del 1996, CiU va canviar de soci i va donar suport al Partit Popular perquè José María Aznar substituís Felipe González com a president del govern (Pactes del Majestic). En el resum d’aquella reunió extraordinària del govern de la Generalitat, Pujol considerava que “convé desinteressar-se pels temes generals i enfocar amb força els temes purament autonòmics”.

Veia “molts problemes sobre la taula, però entre la campanya en contra, el lluitar en temes sense un clar exponent autonòmic…, no s’acaben de resoldre”. I afirmava que “cal tenir en compte que sobre el tema de la defensa i el vetllar els drets de Catalunya, hi ha la sensació que s’han refredat els principis i que inclús s’han degenerat una mica. Falta que la societat civil (associacions…) recuperi la trempera”. I un cop de mà de Felipe González a Santa Coloma de Gramenet.
 

09

 

(Visited 226 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari