El Tribunal Suprem anul·la onze anys després la condemna d’Atutxa

Aplica així la sentència dictada per Estrasburg
Juan María Atutxa

El Suprem ha anul·lat la sentència que va condemnar l'expresident del Parlament Basc Juan Maria Atutxa per desobediència en no il·legalitzar el 2003 al grup parlamentari Sozialista Abertzaleak, en aplicar el dictamen del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que va declarar vulnerats els seus drets.

La Sala estima el recurs de revisió d'Atutxa i dels exmembres de la mesa del Parlament Kontxi Bilbao i Gorka Knörr, també condemnats, contra la sentència del 8 d'abril de 2008, de la qual Estrasburg no es va pronunciar fins a juny de 2017.

El Suprem va condemnar a Atutxa a un any i sis mesos d'inhabilitació i multa de 18.000 euros, mentre que Bilbao i Knörr van ser sentenciats a un any d'inhabilitació i 12.000 euros per un delicte de desobediència al mateix tribunal, a causa de la seva negativa oberta i directa a obeir decisions judicials i dissoldre el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak.

Però anys després, el tribunal europeu va condemnar Espanya per privar Atutxa, Knörr i Bilbao de poder defensar-se en una vista.

Els jutges europeus van dir que es va vulnerar el seu dret a un judici just, a causa que "les qüestions que havien de ser examinades pel Tribunal Suprem necessitaven l'apreciació directa del testimoni dels demandants".

I van entendre que el Suprem "va arribar a la seva conclusió per deducció, sense escoltar els interessats, que no van tenir l'oportunitat d'exposar-li les raons per les quals negaven haver tingut una intenció fraudulenta".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides