A l’Ajuntament de Barcelona ni està ni se l’espera al Bon Pastor

La lenta remodelació del barri deixa cases buides que són ocupades de manera il·legal davant la desesperació dels veïns
"Cases barates" del barri del Bon Pastor
"Cases barates" del barri del Bon Pastor

Els veïns del barri del Bon Pastor de Barcelona denuncien que "anem a 3 o 5 ocupacions aquest mes. Entren uns i surten uns altres. Salten pels terrats, puntada de peu a la porta o trenquen una finestra i a viure-hi a dins". Així ho assegura el portaveu de l'Associació Avis del Barri i membre de Tsunami Veïnal, Lluís Fernández, qui denuncia el profund malestar dels veïns del Bon Pastor que fa més de 20 anys que estan esperant que acabin, definitivament, les obres de remodelació del seu barri.

Les cases ocupades il·legalment són les que es denominen "cases barates" que el mateix ajuntament de Barcelona va construir als anys 30 per acollir la immigració i que ara de mica en mica es van demolint a mesura que es van posant en peus les noves fases de la remodelació del Bon Pastor. Lluís Fernández afirma que "les cases són propietat de l'Ajuntament, de l'Institut Municipal de l'Habitatge", i afegeix que "però no fan res, ni les tapien ni res i la gent que encara hi viu es queixa que estan sent ocupades. Això genera molta inseguretat al barri. Ocupen sobretot gent que prové del món de les drogues. Són tant gent de fora com gent d'aquí".

La queixa més repetida entre els veïns és la manca de control sobre aquests terrenys i cases, que són de propietat municipal, i que queden en el que ja s'anomena com la Barcelona oblidada. El portaveu veïnal assegura que "hi ha gent que salta pels terrats i entren als pisos. Moltes de les persones que encara hi viuen en aquestes cases són grans, tenen por i volen marxar. Ja no poden més".

La remodelació del barri del Bon Pastor va començar fa 15 anys i s'està portant a terme en diferents fases. L'any passat l'ajuntament va engegar la que es considera la quarta, dotada d'un pressupost de 32 milions d'euros per construïr 244 habitatges nous. Fernández diu que "la reforma del barri en la quarta fase no acabarà abans del 2022, i va començar fa més d'un any. Són 4 anys que estarem en precari i tot plegat porta com 19 anys gestant-se. Van començar el 2004 i encara manca aquesta fase", afegint que "quan es reallotgin tots els que encara queden que són 112 veïns tiraran aquestes cases però mentrestant, entre els que marxen i els que moren, els pisos van quedant buits i Colau no fa res per evitar les ocupacions".

Els veïns es queixen d'una constant sensació d'inseguretat que creix al barri per culpa d'aquestes ocupacions. Fernández explica que "això era un barri d'obrers, gairebé un poble que tothom es coneixia i ara hi ha molts que tenen por de sortir a la porta de casa". Tot i els esforços dels veïns per fer visible la seva situació, amb manifestacions i peticions de reunió amb l'alcaldessa Ada Colau, no han aconseguit ni més dotacions de Guàrdia Urbana per vigilar els carrers ni tampoc que l'ajuntament es faci càrrec dels pisos buits susceptibles de ser ocupats. Lluís Fernández assegura que "hem tingut moltes reunions, però per una oïda entra i per una altra surt. No som el centre, estem apartats, oblidats".

La durada de les obres, dues dècades, per la remodelació del Bon Pastor és el que ha posat la mosca darrera l'orella dels veïns, pels quals d'edat juga a la contra. El "run run" que recull Lluís Fernández pels carrers és molt gràfic: "Què guanya l'ajuntament amb tot això? Habitatges buits. Per posar un exemple, al final de la tercera fase sobraren molts pisos i a la quarta en sobraran gairebé tots, i seran pisos de protecció oficial a disposició municipal sense haver de reallotjar obligatòriament els veïns. Una remodelació no pot ser que trigui 20 anys a fer-se. En total eren 748 habitatges, amb gent molt gran i si deixes que passi molts anys, entre fase i fase, al mig s'han mort el 70% de la gent i llavors tens els pisos buits per fer el que vulguis".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides