Els Mossos d’Esquadra es queden sense competències al mar

L'Ertzaintza també perd aquestes competències que passen en exclusiva a la Guàrdia Civil
Unitat Aquàtica dels Mossos

Des de la reunió del passat 12 de març de la Comissió Nacional de Coordinació de la Policia Judicial, els Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza ja no tenen competències policials al mar i aquestes han quedat en mans de la Guàrdia Civil. Per aquest motiu no es van veure els agents de la unitat aquàtica de la policia catalana en el dispositiu que aquesta setmana va detonar una bomba de la Guerra Civil a la platja de la Barceloneta, segons avança La Vanguardia.

En la reunió de la comissió policial es va decidir que les policies autonòmiques es quedin només amb responsabilitat en tasques administratives en les aigües interiors marítimes, tancant un conflicte competencial que s'havia iniciat el 2008 quan els Mossos van crear la unitat aquàtica. Tant la Guàrdia Civil com els Mossos estaven interessats a desencallar els dubtes competencials marítims, però els negociadors catalans volien tractar-ho en la Junta de Seguretat de Catalunya, un ens que coordina al màxim nivell les polítiques de seguretat entre l'Estat i la Generalitat, però que feia anys que no es reunia, i que en la darrera ocasió es va concretar un ordre del dia sense temes conflictius.

La Guàrdia Civil va portar el tema a la Comissió Nacional de Coordinació de la Policia Judicial en una reunió on va participar el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, actuant de president de la comissió. També hi van participar la ministra de Justícia, Dolores Delgado; el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska; la fiscal general de l'Estat, María José Segarra; la secretaria d'Estat de Seguretat, Ana María Botella; el vocal del CGPJ, Gerardo Martínez Tristán; el conseller d'Interior, Miquel Buch; la consellera de Presidència, Funció Pública, Interior i Justícia de Navarra, María José Beaumont; i el magistrat Manuel García-Castellón, que és el secretari de la comissió.

Segons ha transcendit, Buch i Beaumont es van quedar sols defensant el paper de les policies autonòmiques en les seves competències en el mar com a policies integrals, ja que el representant del País Basc no va assistir a la reunió. Malgrat que ara els Mossos i l'Ertzaintza han perdut les seves competències marítimes, la Generalitat i el govern basc no hi renuncien i estudien presentar recursos.

La qüestió és que la Guàrdia Civil ha passat a assumir totes les funcions policials que estiguin vinculades al mar, interior i exterior, des de fer-se càrrec d'un cadàver a la platja, com en un accident al mar, també dispositius de drogues a la costa o el control d'un esdeveniment esportiu. Els Mossos s'encarregaven també fins ara de la seguretat dels desplaçaments per mar dels alts càrrecs de la Generalitat, feina que hauria de fer ara l'Institut Armat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides