Querella per prevaricació contra l’excap del govern andorrà pel cas BPA

L'antic màxim accionista de l'entitat bancària també porta davant la justícia dos exministres i diversos funcionaris
Toni Martí, excap del Govern d'Andorra

El màxim accionista de la Banca Privada d'Andorra (BPA) fins a la seva nacionalització, Higini Cierco, ha interposat una querella contra l'excap del Govern d'Andorra, Toni Martí, i els exministres Jordi Cinca i Gilbert Saboya.

Cierco acusa de prevaricació continuada a tots ells en el marc del conegut com a cas BPA. La seva querella s'estén a altres antics alts càrrecs, com l'exdirectora de l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), Maria Cosan; el president de l'Agència estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB), Albert Hinojosa, i el director d'aquest últim organisme, Òscar Gelabert.

El que va ser màxim accionista de BPA al·lega presumptes arbitrarietats i omissions intencionades en actuacions que es van dur a terme abans del 10 de març de 2015, quan el Financial Crimes Enforcement Network nord-americà (FinCEN) va parlar sobre un suposat mal funcionament de l'entitat.

En el recurs s'analitzen els acords que s'han adoptat amb posterioritat, fins a arribar a la recent acció social, que impulsada per l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB) reclama més de 400 milions d'euros als membres de l'antic consell d'administració de BPA.

L'escrit presentat davant la Batllia posa en relleu que els fets van tenir una repercussió "devastadora per BPA". També es destaquen els acords i resolucions adoptades posteriorment de forma "manifestament injusta" per continuar perjudicant i acusant tant als antics propietaris de BPA com molts dels seus empleats i clients.

La querella fa un exhaustiu repàs de tot un seguit d'actuacions prèvies i posteriors a la nota del FinClEN. Allà s'assenyala a Toni Martí com un dels principals responsables que l'òrgan nord-americà acabés emetent una nota negativa el 10 de març del 2015.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides