MENA: vulnerables i estigmatitzats

Es preveu que cap a l’estiu arribaran 5.000 MENA més, que la Generalitat és incapaç d’assumir i integrar al sistema. Fer centres a correcuita no evitarà el col·lapse d’unes institucions que ja estan sobresaturades
Els nens al carrer són protagonistes de violència, cosa que fa que l
Els nens al carrer són protagonistes de violència, cosa que fa que la societat els estigmatitzi.

Han estat en boca de tots els partits polítics a les passades eleccions municipals: que si cal integrar-los al sistema, que si cal fer-los fora, que si cal condicionar més llocs per poder acollir-los… Aquests que si cal han quedat oblidats en plena ressaca electoral, on els polítics tenen la ment convertida en una calculadora de pactes i els MENA, menors immigrants no acompanyats, no sumen. Una promesa més que es dilueix.

Cada setmana fugen del sistema d’acollida uns 18 MENA, als quals la Generalitat no sap ni controlar ni oferir una sortida. Tot i que alguns tornen als centres d’acollida, 4 de cada 18 no ho fan mai i formen part del paisatge urbà que es viralitza a les xarxes: menors enganxats a una bossa de cola, baralles a ganivetades al Raval, nois dormint a Montjuïc en un campament il·legal o fins i tot joves okupes que són capaços de fer pujar els colors a la Guàrdia Urbana ocupant un pis al davant d’una comissaria.

La Generalitat i la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) estan desbordats i no saben què fer amb els MENA que hi ha a Catalunya, en especial a Barcelona, ni tampoc com fer front a l’allau dels 5.500 que es preveu que arribaran a la ciutat abans de l’estiu. “Tenen pocs recursos i en destinen menys encara”, assegura Albert Parés, advocat de Noves Vies, col·lectiu especialitzat en la representació d’aquests menors. “No poden dormir ni als jutjats ni a les comissaries dels Mossos , això és il·legal i vulnera els seus drets. Cal una política efectiva i real que acompanyi aquests menors i els doni una oportunitat. Veuen Europa com la manera de sortir de la pobresa i fins i tot la mort, però ¿algú pensa que volen viure en una barraca feta amb quatre canyes i un plàstic? És absurd”, afirma.

La Generalitat anuncia la construcció de nous centres a la Zona Franca i a Rubí, i pretén augmentar en més d’un 200% les places previstes, fins arribar gairebé a 5.000. Bones intencions que topen amb la realitat que expliquen des dels sindicats. Fonts d’UGT asseguren que els centres actuals estan sobresaturats i des de la Taula del Tercer Sector es reclamen els 40 milions d’euros que encara els deu la Generalitat, deute que ofega la gestió dels centres.

LLEGEIX L'ARTICLE COMPLET A L'EDICIÓ EN PAPER D'EL TRIANGLE D'AQUESTA SETMANA

(Visited 35 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari