El copríncep no signa

L’arquebisbe de la Seu d’Urgell, Joan-Enric Vives, provoca una crisi institucional a Andorra en negar-se a ratificar dues lleis aprovades pel Consell General (Parlament)
L’arquebisbe de la Seu d’Urgell, Joan-Enric Vives.
L’arquebisbe de la Seu d’Urgell, Joan-Enric Vives.

Andorra viu, aquest diumenge 7 d’abril, una disputada jornada electoral, amb la renovació dels 28 membres que formen el Consell General (Parlament). La clau d’aquests comicis rau a saber si el partit en el govern, Demòcrates per Andorra (DA) revalidarà la majoria absoluta que ha gaudit en les dues últimes legislatures.

Per imperatiu constitucional, el fins ara cap de govern, Toni Martí, no es pot tornar a presentar. El candidat de DA és l’exministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, immers en un escàndol de tinença i consum de drogues quan era batlle (jutge), del qual ha informat EL TRIANGLE. El líder de l’oposició amb més possibilitats per arrabassar-li la cadira és el cap de llista del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López.

Les eleccions del 7-A venen envoltades per la insòlita crisi institucional que ha provocat el copríncep episcopal del país dels Pirineus, l’arquebisbe de la Seu d’Urgell, Joan-Enric Vives. El prelat, que exerceix les funcions de cap d’Estat, juntament amb el president de la República francesa, Emmanuel Macron, s’ha negat a signar i a validar dues de les últimes lleis aprovades pel Consell General.

En concret, es tracta de la llei 12/2019 sobre tècniques de reproducció assistida i la llei 14/2019 sobre drets i deures dels infants i adolescents. El copríncep Joan-Enric Vives no ha donat cap explicació del perquè de la seva negativa a ratificar aquests textos legals, que han pogut entrar en vigor gràcies a la signatura del copríncep Emmanuel Macron.

Segons ha transcendit, l’arquebisbe de la Seu d’Urgell hauria al·ludit a qüestions morals i religioses per negar-se a signar la llei de reproducció assistida. Però més sorprenent encara és la seva oposició taxativa a la llei de protecció dels infants. El punt de discòrdia seria l’article 23.2 que diu: “Tots els infants i els adolescents tenen el dret d’ésser respectats i acompanyats en la determinació de la seva identitat de gènere”.

LLEGEIX L'ARTICLE COMPLET A L'EDICIÓ EN PAPER D'EL TRIANGLE D'AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides