Trapero atribueix “un punt d’irresponsabilitat” a Forn

El major diu que "estem pagant" per les declaracions del conseller sobre el paper dels Mossos l'1-O
Trapero, al Suprem
Trapero, al Suprem

El major dels Mossos d'Esquadra i màxim responsable policial del cos durant l'1-O, Josep Lluís Trapero, ha ofert un testimoni al Tribunal Suprem en la línia dels altres responsables dels Mossos que l'han precedit i ha admès que, com l'exconseller Jordi Jané, que va plegar mesos abans de l'1-O, se sentia "incòmode" amb la línia governamental.

Trapero, que ha negat tenir vincles d'amistat amb els encausats, ha estat preguntat per la Fiscalia sobre les declaracions amb què l'aleshores conseller d'Interior, Joaquim Forn, va afirmar el juliol del 2017 que els Mossos garantirien que la gent podria votar l'1-O.

La resposta del major ha assenyalat l'exconseller: "Totes aquestes declaracions, senyoria, encaixaven molt malament. També li dic que especialment malament a mesura que avançàvem i que ja teníem ordres judicials, diguem-ne, concretes. Què es feia? Doncs bé, hi va haver un moment en què hi va haver un comunicat una mica més, ja… que no l'havíem fet mai. Un comunicat pel nostre compte per dir que no estem d'acord amb el que diu el senyor Forn. I, bé, al capdavall és un polític, fa el que ell ocasiona. Jo penso que hi havia un punt (i ho haig de dir així, perquè ho entenc així) d'irresponsabilitat. Però, (…) el cos també té la força que té".

En resposta a l’advocat de Forn, Xavier Melero, Trapero ha afegit que les paraules de l’exconseller van donar “una imatge que crec que va alimentar quelcom que estem pagant”, i que van motivar un retret per part del cos a Forn. D’altra banda, també ha assegurat que van traslladar al govern català que els Mossos no "acompanyaven" el projecte independentista.

Sobre l'existència de violència, ha respost a la Fiscalia que preveien una resistència pacífica, però també que en algun cas es pogués anar "més enllà". Així mateix, ha admès que "hi va haver alguns enfrontaments" entre partidaris de l'1-O i agents dels Mossos, però que "no amb la violència" dels que van succeir en intervencions d'altres cossos policials.

Pel que fa a la pseudo-declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017, Trapero ha dit que veien que "era una cosa d'una certa gravetat", tot i que afirma que ignorava quins delictes concrets es podrien haver comès al Parlament. També ha manifestat que aquell dia va trucar a la Fiscalia Superior de Catalunya i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per posar-se a la seva disposició, i que els Mossos havien preparat dos dies abans un dispositiu per detenir l'aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els altres membres del govern català per si rebien una ordre en aquest sentit.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides