El govern central porta al TC la comissió d’investigació de la Monarquia del Parlament

La comissió pretén investigar les "activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la Família Reial"
El Rei Felip VI amb Pedro Sanchez i Quim Torra, durant el WMC19.
El Rei Felip VI amb Pedro Sanchez i Quim Torra, durant el WMC19.

El govern central ha decidit recórrer davant el Tribunal Constitucional (TC) la creació de la comissió d'investigació del Parlament de Catalunya sobre la Monarquia. Aquesta comissió pretén investigar les "activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la Família Reial".

Aquesta comissió es va crear dijous de la setmana passada a la cambra catalana amb els suports de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, i va comptar amb els vots en contra de Ciutadans, el PSC i el PPC.

L'executiu de Pedro Sánchez argumenta el recurs contra el TC en considerar que el reglament del Parlament deixa clar que les comissions d'investigació d'aquesta cambra només poden abordar "assumptes d'interès públic que siguin competència de la Generalitat", i la Monarquia no hi està contemplada.

Si com es preveu el Constitucional admet a tràmit el recurs del govern de l'Estat, aquesta comissió que encara no s'ha constituït quedarà suspesa. Prèviament a presentar el recurs, l'executiu central ha de demanar l'informe preceptiu al Consell d'Estat, tot i que aquest no és vinculant.

Es dona la circumstància que l'executiu de Sánchez ja va recórrer davant el TC la resolució del Parlament en la qual condemnava el posicionament del rei Felip VI després de la consulta independentista de l'1-O i demanava l'abolició de la Monarquia espanyola.

En aquella ocasió, el Consell d'Estat es va mostrar contrari a la presentació del recurs en considerar que la declaració del Parlament era purament declarativa i sense efectes legals. Tot i això, el govern central va seguir amb el recurs davant el TC.

La comissió d'investigació del Parlament sobre la Monarquia pretenia indagar en les "actuacions destinades a forçar el trasllat de domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya" després del referèndum de l'1-O, investigar les "estructures de corrupció vinculades a la Família Reial espanyola" i estudiar els "presumptes comptes irregulars de l'anterior cap de l'Estat a Suïssa i altres paradisos fiscals a nom de terceres persones".

Ciutadans, socialistes i populars ja havien impedit el setembre passat la creació d'una comissió similar al Congrés dels Diputats argumentant que aquesta cambra tampoc tenia competències per investigar el cap de l'Estat, afirmant que el Poder Legislatiu, controla a l'Executiu però no a la Prefectura de l'Estat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides