El Tribunal Permanent dels Pobles acusa la UE de la mort de milers de migrants

S’han construït mil quilòmetres de murs a Europa, quatre cops més que el de Berlín
L’economista mexicà Braulio Moro, a la jornada del TPP sobre migrac
L’economista mexicà Braulio Moro, a la jornada del TPP sobre migració.

El proper 9 d’abril, el Tribunal Permanent dels Pobles (TPP) presentarà al Parlament Europeu les conclusions de les seves sessions de treball sobre “Impunitat a les fronteres i drets de les persones migrants”. Seran una bufetada a la cambra legislativa sortint i a la Comissió Europea que ha gestionat les migracions els darrers anys. El passat dia 25 el TPP va fer una jornada de reflexió a Barcelona. La va moderar l’economista mexicà Braulio Moro, que va parlar clar: “Hem de denunciar la necropolítica de la UE, que permet l’assassinat de milers de persones migrants. Parla molt de Veneçuela i ignora les 30.000 persones ofegades al Mediterrani intentant arribar a Europa”.

Ainhoa Ruiz, investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, entitat que va oganitzar l’encontre, va recordar que al món s’han construït 80 murs per intentar aturar l’arribada de persones migrants i que 10 dels 28 països de la Unió Europea n’han construït. “Hi ha mil quilòmetres de murs per evitar l’entrada de migrants, quatre vegades més que els que tenia el mur de Berlín”. També va explicar que entre l’any 2004 i el 2017, Europa havia posat en marxa set operacions Frontex de control de les seves fronteres externes i que cap d’elles estava concebuda per ajudar els migrants. Només l’operació Mare Nostrum va tenir un mandat de rescat de persones a la Mediterrània, però la manca d’aportació pressupostària suficient per part de la Unió va portar Itàlia a suspendre-la.

Moro va dir que “hi ha un problema de racisme que creix. Parlen d’invasió quan el nombre de migrants ha baixat els darrers anys” i va explicar que el Regne Unit ha dedicat 50 milions d’euros a reforçar la barrera de Calais, de la mateixa manera que França ha dedicat també milions d’euros al control d’aquesta frontera i, també, a la que té amb el nord d’Itàlia. Va criticar, a més, que la UE compri amb diners Turquia i Líbia perque posin entrebancs a la sortida de migrants, amb l’agreujant que es va fer una gran inversió per fer caure el dictador libi Moammar al-Gaddafi i ara el país s’ha convertit en un estat fallit. 

A l’acte també hi van intervenir representants de diverses entitats ciutadanes com Paola Santos, de l’Associació de Dones Migrants Diverses, que va qualificar de “xenòfoba” la llei d’estrangeria vigent a Espanya i va explicar que moltes dones centreamericanes treballen en l’atenció de gent gran en cases particulars sense que se’ls faci contracte fix i en unes condicions laborals pràcticament d’esclavatge.

 

LLEGEIX L'ARTICLE COMPLET A L'EDICIÓ EN PAPER D'EL TRIANGLE D'AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides