Les retallades de Mas li exploten a Torra

Metges, bombers, ensenyants, estudiants i funcionaris, en vaga reclamant els seus drets
Quim Torra
Quim Torra

Les retallades d’Artur Mas el 2011 i 2012 li exploten ara a Quim Torra. Malgrat la presidència intermitja de Carles Puigdemont, les promeses de revertir aquelles retallades neoliberals de Convergència i Unió, amb el suport primer del PP i després d’ERC, és ara quan els col·lectius més perjudicats surten al carrer i demanen rebre allò que se’ls va prometre. Tot això mentre el vicepresident econòmic, Pere Aragonès, tracta de pactar el pressupost i els independentistes es neguen a votar a favor del pressupost de Pedro Sánchez al Congrés, el qual alleugeria les magres finances de la Generalitat.

Així, aquest dijous coincideixen les vagues de metges, bombers, mestres, funcionaris i estudiants. Els primers, reclamen recuperar el 30% del poder adquisitiu perdut. La despesa sanitària es va retallar en 5.000 milions d’euros, un 31%. Els estudiants, per la seva part, exigeixen rebaixar les matrícules, apujades quan Antoni Castellà era el responsable d’universitats i ara és diputat al Parlament en el grup d’ERC.

Els mestres, funcionaris i bombers també reclamen que la Generalitat els pagui les pagues extres retingudes durant la crisi. La Generalitat és l’única administració que encara no ho ha fet.

Potser la vaga a la sanitat ha estat la que més mal ha fet a l’actual govern català. Amb la consellera, Alba Vergès, de baixa maternal, el seu despatx el porta el vicepresident Aragonès. Però Salut ha decidit que sigui Josep M. Argimon, director-gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), qui lideri les negociacions. Argimon va arribar a la Generalitat en l’època de Marina Geli i sempre ha estat considerat dins del sector com un bon gestor.

Per JxCat, a través del seu portaveu, Eduard Pujol, la solució als problemes financers de la Generalitat passa per la independència. Malgrat reconèixer les limitacions pressupostàries, Pujol considera que amb la república ja estaria tot solucionat. Pel portaveu de JxCat, les reivindicacions dels metges, així com dels altres col·lectius no són essencials.

Malgrat tot, Aragonès intenta negociar el pressupost de la Generalitat amb el Comuns. Mentre que aquesta formació reclama una apujada d’impostos i que els grups independentistes votin a favor del pressupost de Pedro Sánchez al Congrés, des del PDeCAT ja s’ha deixat clar que està radicalment en contra d’apujar impostos. A Aragonès se li gira feina.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.