Qui proposa la reprivatització de l’ATLL?

albert carreras upf
albert carreras upf

El Tribunal Suprem acaba d’anul·lar la polèmica privatització de l’empresa pública Aigües Ter Llobregat (ATLL), feta pel govern d’Artur Mas l’any 2012. El beneficiari d’aquesta adjudicació a 50 anys va ser una societat en la qual hi participen la companyia madrilenya Acciona, Ferran Rodés (president del diari Ara), Manuel Torreblanca (marit de Lily Godia) i un misteriós fons d’inversió, Pioneer Point Partners LLP, que té la seu a Londres però que està controlat des d’un eixam de societats fiduciàries amagades en paradisos fiscals. Aquest fons d’inversió, que té l’1,95% de l’empresa adjudicatària, està dirigit per dos antics companys d’Oleguer Pujol a la delegació a Londres del banc de negocis Morgan Stanley.

Es tracta d’un negoci rodó que preveia facturar uns 20.000 milions d’euros amb la venda d’aigua en alta als 4,5 milions d’habitants de la conurbació de Barcelona. Durant aquest període de 50 anys, els accionistes s’haurien repartit uns 2.000 milions d’euros sense haver de fer pràcticament cap inversió. La crisi de les finances de la Generalitat va ser l’excusa per malvendre aquesta empresa pública l’any 2012 per només 995,4 milions d’euros.

La sentència del Tribunal Suprem, que ha donat parcialment la raó a un recurs presentat per l’empresa Agbar –derrotada en el concurs de la privatització-, comporta que l’ATLL ha de retornar a mans de la Generalitat, però la manca de govern impedeix que pugui fer-se efectiva. Els principals partits de l’arc parlamentari s’han manifestat a favor de què l’ATLL torni a ser de titularitat pública i aquest punt figura, fins i tot, en l’acord signat per Junts per Catalunya (JxC) i ERC per la hipotètica investidura de Jordi Sànchez.

Però aquest consens a favor de l’ATLL pública l’ha trencat Albert Carreras, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i exsecretari general de la conselleria d’Economia i Finances amb Andreu Mas-Colell. En un article publicat al diari Ara (presidit per un dels socis de l’empresa que es va endur la privatització), Albert Carreras defensa sense embuts que l’ATLL retorni a mans privades. Albert Carreras és una persona de l’absoluta confiança d’Andreu Mas-Colell i plegats, juntament amb Ivan Planas, acaben de publicar el llibre Turbulències i tribulacions. Els anys de les retallades, on es justifica i defensa la privatització que Artur Mas va fer de l’ATLL. D’aquest mateix selecte cercle de la UPF en forma part Elsa Artadi, diputada de JxC i que ha sonat com a possible presidenta de la Generalitat.

Encara que tots es creuen que són molt savis, demostren que no n’aprenen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides