Mossos per la independència, a l’ull de l’huracà

El col·lectiu apuntava "crear, legalitzar i instrumentalitzar" el grup terrorista Terra Lliure
Mossos d'Esquadra desnonament
Mossos d'Esquadra

La Guàrdia Civil ha enviat al jutjat número 4 de Lleida un informe d’unes 500 pàgines en el qual hi ha detalls específics de l’activitat dels anomenats Mossos per la independència, un col·lectiu de policies de la Generalitat afins al procés. Entre els policies que formen aquest col·lectiu hi destaquen l’inspector Xavier Salvador Ribelles i el mosso Albert Donaire.

En aquest informe, que ha avançat El Periódico, es diu que en un grup de Telegram en el qual participaven al voltant de 163 individus, dels que alguns no es poden identificar com a mossos, s’havia arribat a plantejar la possibilitat de “crear, legalitzar i instrumentalitzar” una altra vegada al grup terrorista Terra Lliure, un extrem que Albert Donaire contesta amb un “temps al temps“.

Altres comentaris que s’han trobat en aquest xat apunten com han de fingir determinades actuacions per “tapar la boca al coronel”, en referència a Diego López de los Cobos, qui es va encarregar de la coordinació de cossos policials abans i durant l’1-O.

També al jutjat número 4 de Lleida s’està ampliant la investigació sobre l’actuació d’un grup de comandaments dels Mossos d’Esquadra durant la celebració de la consulta independentista. El Periódico també ha revelat que al delicte de desobediència que s’està investigant s’hi podria afegir els de falsedat documental o sedició.

Les noves investigacions apunten que els responsables policials dels Mossos a Lleida “van utilitzar la força mitjançant la instrumentalització de la societat civil” durant la jornada de l’1-O. Així, se’ls atribueix haver difós o permès la difusió d’instruccions i informació reservada que havien obtingut gràcies als seus càrrecs per impedir que les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat poguessin evitar la celebració de la consulta com va ordenar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La informació apunta que els comandaments de la policia catalana que estarien investigats per aquests fets serien el comissari cap Xavier Monclús, responsable d’aquesta Regió policial, l’inspector Roderic Moreno, de qui va dependre la Sala de Ponent des de la qual es donaven ordres als agents d’àrea la jornada del referèndum, i l’inspector Xavier Salvador Ribelles, responsable de Seguretat Ciutadana.

En aquest context, a banda d’aquests comandaments, hi ha d’altres agents dels Mossos, però també responsables polítics com seria el cas d’alcaldes, que estan sent investigats per la justícia pel paper que van tenir durant la jornada de la consulta independentista.

(Visited 33 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari