Berlustinho: de brètol 2.0 a figura emergent de l”star system’ mediàtic català

ERC suspèn com a militant per tuits infamants l'amic influencer de Rufián
berlustinho rufian
berlustinho rufian

L’ascens de Bernat Castro com a guru en matèria de xarxes socials és un dels fets remarcables en el vessant mediàtic del procés català. No perquè li manqui aptitud –és un consumat influencer i feia constar formació específica a LinkedIn-, sinó perquè s’havia fet famós abans a Twitter amb una faceta gens honorable. Després que part d’aquest bagatge es redifongués la setmana passada, ERC l’ha suspès com a militant adduint que opinions i actituds que va expressar fa uns anys sónincompatibles amb l’ideari del partit“.

De troll a influencer
Castro, àlies Berlustinho a Twitter, és assessor en comunicació i colidera el rànquing d’influencers catalans que divulga l’actual director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, elaborat a partir de l’índex de Klout, que computa la repercussió en diverses xarxes socials. Per bé que és 67è en nombre de seguidors, Berlustinho té 82 punts sobre 100, com el fotoperiodista Jordi Borràs, més que Vicent Partal (Vilaweb), Andreu Buenafuente, Enric Hernàndez (El Periódico) i Jordi Évole. El 2015 ni tan sols hi apareixia.

El seu impacte ha transcendit als mitjans convencionals. Treballa per a la productora de Toni Soler, Minoria Absoluta, des del 2016 i col·labora a la SER i a El Matí de la República, el programa de ràdio d’Èric Bertran, exdirigent de l’extinta fundació convergent Nous Catalans. També intervé a programes de Catalunya Ràdio i RAC1.

Recents entrevistes i reportatges l’han reflectit com un burleta anònim que va enfocar la influència que havia obtingut el seu compte de Twitter professionalment al servei de la causa independentista. “Intento fer entrar en contradicció la gent. El fet que jo sigui independentista, liberal, antifeixista i alhora tuitegi en castellà desmunta el discurs a molts“, explicava a El Punt Avui.

Sense voler, com de forma natural, algunes empreses em deien que havia fet un pla de màrqueting, un pla de comunicació“, deia a La Vanguardia sobre l’origen de la seva col·laboració amb mitjans. En aquest sentit, el dia 21 va participar a la Catosfera, esdeveniment sobre tecnologies i internet, per explicar la seva experiència personal com un cas d’èxit comunicatiu.

Junts pel Twitter
A Instagram col·lecciona selfies amb la crema del procés: l’expresident Artur Mas, el dircom del PDECat Toni Aira, els exconsellers Jordi Turull i Toni Comín, el portaveu de Súmate Antonio Baños… Castro va explicar a l’Ara que va conrear contactes amb polítics viralitzant-ne intervencions, “en especial de Puigdemont”, perquè, com Rufián, piula “perles de 30 segons (…) perfectes per viralitzar”. Entre els seus coneguts cita Jordi Solé (ERC), Ramon Tremosa i Míriam Nogueras (PDECat), però el seu vincle amb Gabriel Rufián és punt i a part.

ERC només admet una relació “personal” entre tots dos. Castro també nega que sigui assessor del diputat, però dona a entendre que assessora informalment polítics indepes: “Intento donar-los el meu punt de vista, també sobre com va el vot frontera en barris com el meu (…) Si volen que una cosa tingui un impacte en un moment concret, sí que m’avancen informació abans que a la premsa per viralitzar-la a temps“. Així mateix, assegura que opera per “rebaixar la rivalitat entre gent del PDECat, ERC i la CUP”.

M’han ofert càrrecs de tres partits“, però diu que els va rebutjar “perquè crec que faig més servei des de fora” i per no haver de “defensar coses amb les quals potser estaria incòmode”, va explicar a l’Ara. Celebra, per cert, que Puigdemont hagi rufianitzat els seus tuits, desmarcant-los del to institucional.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides